Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandade bidrag till Jämtlands län

/

Huvudsyftet med pengastödet från EU är att skapa utveckling och nya arbetstillfällen.

Annons

Enskilda människor, orter bygder, föreningar, företag, organisationer och kommuner i Jämtlands län får pengar från fyra EU-flöden. De är:

Det är regionalpolitiskt utvecklingsstöd som handhas och betalas ut av Tillväxtverket i Östersund.

Räknat på den gamla eurokursen 9 kronor så får Jämtlands län och Västernorrland tillsammans drygt 1,5 miljarder kronor under sjuårsperioden 2007 – 2013.

Per Grängsjö som är programchef för det regionala strukturfondsprogrammet i Mellersta Norrland pekar på att det offentliga; kommun, landsting och stat, ska satsa lika mycket som EU. Och att även näringslivet skjuter till en del pengar.

– I slutändan tror jag att vi hamnar på 4 miljarder kronor, säger han.

Den ger Jämtlands län och Västernorrland omkring 330 miljoner kronor fram till utgången av 2013. Summan växer till ungefär den dubbla med den svenska medfinansieringen.

Den statliga myndigheten Svenska ESF-rådet håller i det här och har ett regionkontor på Fyrvallaområdet i Östersund för Jämtland och Västernorrland.

kompetensutveckling för människor som redan har jobb, men där det är kärvt. Till exempel beviljades IF Metall i Mellersta Norrland drygt 5,2 miljoner kronor 28 april i år.

Men minst lika mycket satsas på att få arbetslösa i jobb.

Det handlar både om dem som arbetat tidigare men som hamnat långt från arbetsmarknaden, och människor som ännu inte fått något jobb. Det är unga och flyktingar.

Krokoms kommun drygt 4,8 miljoner kronor för att få folk i arbete. Redan har det lett till jobb för ett tiotal personer.

Det handlar om gräns- överskridande samarbetsprojekt mellan Sverige och icke EU-landet Norge mellan Oslo till Nordtröndelag. På den svenska sidan omfattar Nordens gröna bälte Jämtlands län och delar av Västernorrland, Hälsingland, Dalarna och Värmland.

Under den innevarande sjuårsperioden så bidrar EU med 335 miljoner kronor, det offentliga Sverige 278 miljoner, norska staten 234 miljoner, och övrig norsk offentlig finansiering 234 miljoner kronor.

Det betalas ut via Jordbruksverket i Jönköping. Under fjolåret fick lantbruket i Jämtlands län 339 miljoner kronor.

Det rörde sig om helt EU-finansierade stöd, som gårdsstöd och handjursbidrag. Det var blandfinansierade bidrag som miljöersättningar och olika projektstöd. Och det var helt svenska stöd som till exempel till mjölk och slaktsvin.

Mer läsning

Annons