Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blandade känslor inför Bergwalls flytt

Sture Bergwall är nu öppen med att han planerar att flytta till Åre kommun när han släpps från Säters sjukhus. I Undersåker och Järpen tas beskedet emot med blandade reaktioner.

När det stod klart att han var intresserad av att flytta till länet för några veckor sedan hörde flera upprörda läsare av sig till ÖP, rädda för konsekvenserna av att en person dömd för sexuella övergrepp skulle flytta till bygden.

Även chefen för Östersunds psykiatri motsatte sig flytten i ett ställningstagande som han sedan tog tillbaka.

Men när ÖP åker till bygden runt Undersåker för att prata med folk på byn mot löfte om anonymitet, framträder en mer nyanserad bild.

På ett café i Järpen sitter fyra äldre herrar som alla visar sig vara väl insatta i det rättsliga drama som Sture Bergwall varit huvudperson i de senaste åren.

– Vi vill inte ha honom här och det är jag inte den ende som tycker. Han är ju dömd pedofil, säger en av männen men en annan säger emot.

– Men samtidigt ska man ju vara medveten om att han avtjänat de straffen och får vård. Jag tror att man måsta vara försiktig med att hetsa på det viset så man inte försätter honom i fara.

En annan bybo anser att en tilltufsad 63-åring inte kan göra så mycket skada och flera andra menar bestämt att Sture Bergwall måste ges en chans att leva ett normalt liv var han vill.

I Undersåker är debatten precis lika livlig.

– Du vet en sådan där blir aldrig frisk så det är klart att barnfamiljerna blir oroliga, säger en person som är tydligt illa berörd av ämnet.

Men en förälder som står i närheten och har barn i byns skola säger emot.

– Nä, Sture Bergwall är nog ganska ofarlig. Dessutom kommer han ju att ha ögonen på sig var han än bor och vad han än gör. På det viset hade det kanske varit lättare för honom att flytta till en stad.

En tredje person som lyssnat på diskussionen flikar in att Bergwall givetvis måste ges chansen att komma tillbaka till ett normalt liv.

Enligt Expressen är Sture Bergwall själv inte särskilt orolig för flytten ut i ett samhälle som i decennier trott att han varit den svenska historiens västa seriemörare.

– Det är lugnt, det brukar gå bra. Jag har vistats ute bland människor och fikat och åkt tåg. Det är helt okej, människor inser ju den här gigantiska rättsskandalen och så, säger Bergwall till Expressen.

Sture Bergwall har inte velat ge en egen kommentar till ÖP och hans bror, Sten-Ove Bergwall, förklarar varför.

– Sture är på väg in i ett nytt skede av sitt liv och det som varit offentligt är nu högst privat, säger han.