Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blås nytt liv i Alliansen

Den som inte syns finns inte. I politiken är det en beprövad sanning. Inför valet 2006 framstod Allians för Östersund som ett bra alternativ. Makten i Rådhuset låg inom räckhåll. De borgerliga föll på målsnöret och tyvärr har Alliansen sedan dess varit osynlig. Nu är därför tid att blåsa nytt liv i ett slumrande borgerligt samarbete.

Annons

Allians för Sverige har lyckats väl på riksplanet. Regeringsarbetet är på väg att formas till någonting som kan bli beständigt. Naturligtvis är det svårare på lokal nivå. Här är de förtroendevalda oftast fritidspolitiker. Deras tid skall räcka till så mycket mer än politik.

för fakta: Ska Östersund kunna få en ny politisk majoritet om 18 månader vill det till skärpning i de borgerliga leden. Antalet gemensamma aktioner från Allians för Östersund kan räknas på ena handens fingrar sedan valet 2006. Så kan det omöjligt fortsätta om oppositionen vill konkurrera om makten 2010.

oppositionsrådet Carina Zetterström, C, och gruppledare Pär Jönsson, M, företrädare för de två största partierna. Tillsammans med sina respektive kamrater måste de få fyr på samarbetsbrasan, där nu endast pyrande kol finns kvar sedan valrörelsen 2006.

Vad som krävs är en gemensam linje. Oppositionsarbete i all ära, men ska väljarna förmås byta sida har de fyra borgerliga partierna att forma en egen sammanhållen politik. Och sen ha förmåga driva den tillsammans, utan att enskilda partifunktionärer tittar snett mot bordsgrannen av rädsla för eventuellt tappade marginalröster.

Fungerar det på riksnivå borde ett borgerligt samarbete kunna stärkas också lokalt. Inte så att en valrörelse ska gå igång direkt, men för att få styrsel inför 2010 är förberedelserna viktiga och 18 månader går fort...

är deras förehavanden i Rådhuset knappast imponerande.

Östersund har ett röd/grönt styre som mer förvaltar än tänker politiskt visionärt. Inte mycket av utveckling har skett sedan 2006.

är därför högst reell inför nästa val. Men då vill det också till ett bättre samarbete, inte minst utifrån en fungerande personkemi de ledande oppositionspolitikerna emellan.