Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåser modern luft i kyrkan

– Vi vill hjälpa församlingar att funka i dagens samhälle. Vi ska vara en kyrka som inte bara existerar på söndagar, menar Sara Frimodig.

Annons

Med organisationen Nystart, som är den del av Pingströrelsen, försöker Sara Frimodig och Linda Grön göra kyrkan mer vardaglig. Kyrkan fungerar som ett projekt för att göra gamla slumrande pingstförsamlingar levande igen. Men i Hammarstrand hade församlingen hunnit dö helt.

– Vi blev inbjudna av gamla församlingsmedlemmar och nu har vi startat en fristående församling, berättar Sara.

Nystart finns på 13 platser i landet och den första församlingen startades i Strömsund. Alla samlingar är olika, men en sak är gemensam.

– Alla människor ska kunna vara en del av en kyrka: De som jobbar i skogen och går i kyrkan på påsk och jul. De som säger "jag tror inte på Gud, jag brukar inte prata om sådant här" ska rymmas också, menar Sara Frimodig.

Linda arbetar med kyrkans marknadsföring och är mån om att finnas där människor är.

– Jag är på Facebook, då ska kyrkan också finnas där. Gud finns där jag är.

Samtidigt som tjejerna är väldigt traditionella med församlingens bibelstudier tycker Sara att många resonemang är mossiga.

– Jag ska inte behöva sitta i någon speciell ställning för att nå Gud, säger hon.

Församlingens gudstjänster skiljer sig från vad Svenska kyrkan bjuder in till på söndagarna. För att visa på öppenheten Nystart eftersträvar kallas gudstjänsten Openup. I Anders-Olofskolans matsal håller Nystart gudstjänst varannan söndag.

– Våra gudstjänster börjar redan vid minglet, innan vårt program börjar. Sen sjunger vi lovsånger med modern tvist, vi fortsätter med att tala kring bibeltexter och sedan predikar antingen jag eller Sara, berättar Linda.

Ibland bjuds andra talare in att inspirera på mötet. Men en sak sker varje gång.

– Under sista lovsångslåten är det alltid röjdans innan fikat, berättar Linda exalterat.

Grunden till nystartsprojektet är att kyrkan blivit fast i gamla traditioner och ramar, menar Sara.

– Kyrkan har tappat kontakten med samhället men man kan förändra en församling och dess uttryck. Det som är kultur och tradition går att ändra, säger Linda.

En viktig del i Nystart är hemgrupper. Så kallas nämligen den samling som sker varje vecka hemma hos någon i församlingen. Då delar gruppen med sig av vad som varit bäst och sämst i veckan. Men grunden i mötena är att tillsammans studera och diskutera bibeln.

– För mig har bibeln blivit levande på ett annat sätt genom hemgrupperna. Vi drar paralleller mellan Bibeln och livet. Hur jämställdhet diskuteras i dag och i Bibeln, till exempel.