Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev extrainkallad för att sanda

Blixthalkan har slagit till och många vägar och trottoarer är täckta med blankis. För Östersunds kommuns jourpersonal blev juldagen en lång och intensiv arbetsdag.

Annons

Redan på julaftonen började det bli rejält halt på många platser och till juldagen hade det blivit ännu värre. Kommunens jourpersonal, som har beredskap för att med kort varsel kunna ge sig ut och sanda, blev utringda vid 5-tiden på morgonen.

Jonatan Hellström kör lastbil och ägnade morgonen och förmiddagen åt att sanda de större vägarna i Odensala och Torvalla. Därefter väntade Kännåsen, Rannåsen och Gräfsåsen.

– I dag var det extremt halt. Jag har kört i fem år och det här är nog det värsta jag har kört i.

Han såg på julafton vartåt det barkade med väglaget och det blev inget nattsuddande på dopparedagen.

– Jag har jour så jag var ju beredd. Det blev tidigt kväll och sedan klev jag upp vid 5.

Stefan Eriksson kör hjullastare med en skopa som tar tre kubikmeter. Han har haft fullt upp i centrala stan.

– Vanligtvis är det punktsandning i korsningar, kurvor och backar. Men när det är så här blankt så heldrar vi, säger han.

Det går åt massor med sand en sådan här dag. Jonatan Hellström och Stefan Eriksson uppskattar det behövs cirka 200 kubikmeter i Östersund och Torvalla innan de är klara för dagen. Kommunens stora sandlager i Odenskog räcker knappast.

– De har startat krossen i Rannåsen för att få fram mer sand, säger Eriksson.

Bertil Jönsson och Sebastian Nilsson är två av kommunens medarbetare som jobbar med sandning av gång- och cykelvägar samt trottoarer. De har också jobbat sedan tidigt på juldagsmorgonen.

– Jag blev utringd vid 5.30-tiden. Jag jobbar med gatubelysning i vanliga fall, säger Bertil Jönsson.

– Det är sällan som det är så här extremt, säger Sebastian Nilsson.

Ibland händer det att folk ifrågasätter varför kommunen inte sandar överallt på exempelvis trottoarer. Sebastian Nilsson förklarar att även om det är kommunen som äger trottoaren så är det fastighetsägarna som är ansvariga för att det sandas utanför deras hus. En del beställer tjänsten av kommunen, men inte alla.

– Vid fastigheter är det fastighetsägaren som har ansvar.

Även Jonatan Hellström och Stefan Eriksson hamnar i bland i diskussioner med människor som är kritiska. De berättar att en del är irriterade för att det tar tid innan snöröjningen kommer till just deras väg och när snöröjarna kommer med sina maskiner får de veta att de är i vägen.

– Det är många som inte har någon förståelse för att det tar tid. Men i dag har det varit hyfsat lugnt. I dag är vi populära, för om det inte är sandat så tar sig folk inte fram, säger Eriksson, som önskar att fler hade snöröjning och sandning i åtanke när de parkerar sina bilar.