Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli bättre på skidor i parken

Har du vuxit ur Bräckes gröna linje? Stompat en del trick i blå och börjat snegla lite på de stora hoppen i röda? Då har du chansen till inspiration och utveckling i skidkursen Park och Pipe – röd linje. Häng med ett gäng parksugna skidåkare under ett fullbokat eftermiddagspass.

Annons

Det är lätt att bli nervös när man har de respektingivande hoppen i Bräckes röda linje framför skidspetsarna. Lätt att börja tveka.

Och det där pösiga gänget högst upp i parken, redo att bränna av skruvade volter mitt i en gäspning, hjälper knappast självförtroendet. Möjligen inspirationen.

Helst skulle man vilja ha ett gäng likasinnade vid sin sida när man ska flytta sina gränser i parken. Just det väntar de tio personer som denna eftermiddag möts upp i Bräcke för skidkursen Park och Pipe.

Wictor Lundström från Skistar Experience är coach för dagen, tillsammans med skidläraren Sanna Lindberg. Wictor pekar på skylten med åkregler.

– Brukar ni läsa den där? Det är viktigt att förstå vad som gäller, säger han.

I grunden handlar det om att aldrig stanna där man är skymd, att hålla sig till den linje man har påbörjat och att hålla flytet i sin åkning.

– Det funkar inte att sick-sacka mellan olika hopp och rails då stör man de som kommer bakom, förklarar han.

Och så är det viktigt att kolla parken innan man sätter fart utför hoppen – ett så kallat pre run.

– Vi tar det lugnt och kör igenom parken för att kolla hur allt ser ut. Hur är landningarna? Hur är kickarna shapade? Hur är snön?

Efter att ha spanat in både röd och blå linje beslutar sig gänget för att börja i den lite enklare blå. Här är det mindre folk och gott om valmöjligheter mellan hopp och olika rails.

Gustav Reuterskiöld, 13 år från, Tyresö vill testa på det mesta:

– Jag vill hoppa och raila, typ. Och få tips om vad man ska tänka på. Det är kul när man sätter något nytt. Då känns det bra.

19-åriga Emma Lindén från Mälarhöjden är ensam tjej i gruppen. Men kanske mest målmedveten.

– Jag har kört skidor och snowboard hela livet men aldrig i park. Jag provade lite själv häromdagen för första gången men tänkte att det kunde vara bra att åka lite tillsammans med andra. Jag har bestämt mig för att klara 360 innan veckan är slut. Och så vill jag klara att glida på sidan över en box, förklarar hon.

I början är skidåkningen lite avvaktande och trevande. Men ganska snart börjar det lossna. Åkarna i gruppen enas om att blå linje erbjuder tillräkliga utmaningar för dagen. Ledarna stannar högst upp och kursdeltagarna får ligga på varv i liften.

En stund senare har två läger utkristalliserats. Wictor peppar Emma och några till att försöka sig på 360 i hoppen.

– Poppa med båda fötterna, vrid axlarna och titta dit du ska tills ni ser landningen, tipsar han.

Resten av gruppen har samlats vid översta boxen. Det ropas, peppas och applåderas med stavarna. Någon försöker glida på sidan över boxen, en annan satsar på 180. De mest vågliga siktar på 540. Att ambitionerna spretar spelar ingen roll. Alla har kul.

– Sista timmen är det alltid bäst. Det är det här denna kultur handlar om, att hänga med kompisar, att ha kul och hjälpa varandra att pusha sig lite extra, säger Wictor.

Artikeln är tidigare publicerad i Åreidag