Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli förbannad på rätt sätt

När du är arg – släpp ut ilskan. Det ska ju vara så bra för kropp och själ. Eller?

Hur ofta har man inte hört att det är skadligt för hälsan att hålla inne med uppdämd ilska. Argsinta får rådet att lätta på trycket genom att till exempel slå till en kudde eller vråla ut vreden. Annars skulle den koleriske kunna riskera magsår eller hjärtproblem.

BBC har tittat hur det egentligen förhåller sig.

Vad gäller magsår finns inga vetenskapligt belagda samband med hur ilska uttrycks. De flesta magsår orsakas av en bakterie eller långt bruk av antiinflammatoriska läkemedel.

Små skador

Bilden är mer komplicerad för kopplingen mellan ursinne och hjärtproblem.

Utsläppt ilska medför fysiska reaktioner. Hjärtslagen ökar och blodfetter utlöses. Det förhöjda blodtrycket kan leda till små skador och ärr på kroppspulsåderns väggar. Ett friskt hjärta hanterar detta, men för den som redan har hjärtproblem ökar risken.

En studie från University of California har visat att de som regelmässigt blev arga löpte tre gånger större risk för hjärtattack. Enligt en studie från University of East London lider personer som uttrycker sitt raseri mer av hjärtåkommor än dem som inte skriker i vredesmod.

Utbrott okej

Å andra sidan, flera andra studier indikerar inget samband mellan ilska och hjärtsjukdom.

Det är möjligt att svaret ligger i hur raseriet yttrar sig. Kanadensiska forskare fann att män som fick ut ilskan på ett konstruktivt sätt, genom att försöka att få något gjort, löpte mindre risk för att utveckla hjärtbesvär.

För kvinnor var det ingen skillnad. Men för båda könen gällde att en argsint person som skyller på andra och rättfärdigar sitt eget beteende ökar sin risk.

BBC drar slutsatsen att det antagligen inte vållar någon större skada att hålla ilskan inom sig – eller att tillåta sig ett och annat vredesutbrott.