Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir alla barns behov tillfredsställda?

Hej och välkomna tillbaka till era jobb eller skolan. Nu börjar rutinerna efter lite ledighet igen.

För oss som har småbarn blir det svängen förbi dagis morgon och eftermiddag igen. Ett ställe som vi räknar med att vi har våra barn i säkert förvar på. Eller kan vi göra det?

Man hoppas ju det men statistik visar att i takt med att andelen barngrupper ökat har andelen barn som tvingats söka sjukvård på grund av skador ökat. Vanligast är fallskador från låg höjd och halkolyckor. Barnombudsmannen (BO) har sunt nog reagerat och kräver att även barn ska omfattas av arbetsmiljölagen. Men vem lyssnar på BO?

Det är ju helt galet egentligen att dessa små varelser ska gå där skyddslösa för olyckor medan politikerna tycker det är helt ok att pressa in lite fler barn i grupperna för varje år som går. Och skaderisken kanske inte är det värsta. Kommer barnen att få den omvårdnad och utveckling de behöver?

Sveriges psykologförbund har i ett öppet brev till ansvariga ministrar kritiserat Socialstyrelsen för att ha tagit bort sin tidigare rekommendation om att det som mest ska vara 15 barn i en grupp för att barnen ska utvecklas på bästa sätt. Socialstyrelsen motiverar det med att det bara är en siffra som få följer. Hälften av landets förskolor följer det tidigare rådet.

På min arbetsplats, och säkert också på din, finns noggranna regler om hur en arbetsplats bör se ut. Det handlar om allt från att ha ergonomiska arbetsplatser till vilorum. Hur ofta tittar man på barnens bord och stolar eller kontrollerar hur mycket hjälp de hinner få från personalen på en dag? Blir alla barns behov tillfredsställda? Knappast. För hur mycket personalen än sliter och kämpar, snyter och torkar, tröstar och lär så räcker de inte till. Det spelar ingen roll hur stora hjärtan de än har. Och ändå ska det in fler barn.

I Östersunds kommun blir det från och med 2014 tillåtet med 19 barn per grupp, en ökning med ett barn. Det kanske låter lite när man är långt ifrån dagisverkligheten. Men när allt är på gränsen till att hinna med det man måste kan det vara ödesdigert. Ska vi inte kunna räkna med att våra barn är säkra på dagis längre och måste vi slopa kravet på förberedande inför skolan? Och det viktigaste av allt, ska barnen inte känna sig trygga? Det blir inga roliga lämningar inte.

Det måste alltid finnas en tröstande famn eller ett vänligt ord, någon som ser barnen och vägleder de små som är borta många timmar från mamma och pappa fem dagar i veckan.

Att frågan om barngrupper inte blir eller är en större politisk fråga ett valår som detta (eller valår som varit) är för mig oförklarligt. Och att inte fler krigar för att barnen ska ha det drägligt. De här små varelserna får inte bestämma något själv och därför måste vi vuxna ta ansvar för att de har det bra- både på dagis och hemma.

Krönikan kommer från 100% Östersund.