Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir det Axelsson eller Jonsson?

Blir det en repris för Jerker Axelsson, Trollhättan? Eller ska altmeister Mats Jonsson visa att gammal är äldst.
– Jag tror att någon av de här två kommer att vinna, säger Mikael Magnusson inför SM-rallyt fredag–lördag.

Annons

Precis som i fjol är det VMT Jämtland som arrangerar SM-deltävlingen som går under namnet Östersund Winter Rally. Då körde man åtta specialsträckor, nu blir det sju.

Orsak: den planerade publiksträckan på Östersunds skidstadion har strukits på grund av det varma vädret.

Ställer mildvädret till problem för er?

– Egentligen inte så mycket. Vägarna i Västjämtland är isiga och bra även om snöplogkanterna är låga, säger mediachefen Mikael Magnusson, som alltså håller fjolårets toppduo allra högst även i år; Jerker Axelsson, Trollhättan och Mats Jonsson, Forshaga.

Axelsson var överlägsen när han vann SM-premiären i Sandviken och Mikael Magnusson tror på honom.

– Jerker blir farlig, men Mats Jonsson kan alltid vara med där uppe. Han kör en Ford Escort, en bil som är runt 25 år gammal, men Mats behöver inte ha de värsta grejorna för att vinna.

Är det rallysportens svar på ”Posa” Serenius?

– Ja, precis! Mats är väl närmare 60 år, men han är en otrolig förare, så rutinerad. Jag tror att han har vunnit 19 SM-guld totalt.

Totalsegraren lär som vanligt köra en WRC-bil och finnas i 4WD trimmat. I fjol hade Jerker Axelsson 20 sekunder tillgodo på Mats Jonsson, med Per-Arne Sääv på tredje plats, hela 1.09 bakom.

I fjol vann Axelsson sju av de åtta sträckorna och rattade sin Subaru på ett formidabelt sätt.

Arrangerande VMT Jämtland hoppas att vintern tar ny fart så att det blir minusgrader under fredag–lördag. Då kommer det åtminstone att kännas som ett vinterrally. Själva arrangemanget lär annars flyta på lika bra som vanligt.

Jämtländska rallyarrangörer är kända för att vara bland de bästa i Sverige.

– Det är så rutinerat folk i tävlingsledningen. Alla vet vad de ska göra och det känns mycket bra att ha jobba i en sådan miljö, menar Mikael Magnusson.