Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir det en broiler, bonde eller brat?

Vem är Kent Johansson undrar säkert många läsare. En välförtjänt kritik gentemot en politiker som inte lyckat göra sig känd och nå ut under sin tid i Bryssel. Frågan är om Centerpartiets europaparlamentariker Kent Johansson får väljarnas förtroende att sitta fem år till när han utmanas av två kandidater.

Det är den skånska lantbrukaren Kristina Yngwe och den välkända stockholmscenterprofilen Fredrick Federley som trånar efter en resa till Bryssel. Bara väljarna bär svaret på om det blir en broiler, bonde eller brat som tar plats i Bryssel efter valdagen den 25e maj.

Verkligheten hade kunnat se annorlunda ut den 29 september 2011 när Centerpartiets dåvarande Europaparlamentariker Lena Ek utnämndes till ny miljöminister. Centerprofilen från länet, Håkan Larsson var näst mest kryssad av Centerpartiets kandidater med försvinnande två kryss övervikt över andranamnet Kent Johansson. Men den spärr som finns vid personval gjorde att Kent Johansson och inte Håkan Larsson blev Eks ersättare i parlamentet.

Väl meriterad av ett liv fyllt av förtroendeuppdrag i både kommun och landsting har Kent Johansson möteserfarenheten med sig. Möten, beslut och förhandlingar kan han. Men under sin korta tid i Bryssel har han inte lyckats göra sig känd bland väljarna, trotts hoppfull devis om en jordnära politik.

Nej, syns man inte finns man inte. Hoppet för Centerpartiet att ta plats i parlamentet står istället hos två andra kandidater. Fredrick Federley och Kristina Yngwe.

Djurskydd som profilfråga och över 80 besökta kommuner utklassar Federleys personvalskampanj de övriga kandidaterna. Som den mediala närvaron ser ut i dag kan man tro att Fredrick Federley är Centerpartiets förstanamn. Kandidaten har jobbat stenhårt med att förändra sin mediala profil. Oklart om det beror på faderskapets nytillkomna visdom eller insikter efter partiets idéprogramshaveri. Men steg för steg tar han mot folklighet istället för extravagans.

Man ska inte underskatta Yngwes kampanj för att hon inte syns lika mycket som Federley. För syns gör hon och Håkan Larsson, som bekant blev näst mest kryssad i förra EU-valet var verkligen ingen linslus. Det var genom arrangerade möten på bygdegårdar och inte tid i radio och tv som rösterna kom. Kristina Yngwe, med bakgrund inom LRF och starkast landsbygdsprofil av kandidaterna attraherar Centerpartiets traditionella väljarbas. Hon har minst lika goda chanser som Larsson att under radarn träda fram som en kryssdrottning i årets valrörelse.

En sak är säker, Europaparlamentsvalet är med lågt valdeltagande ett mobiliseringsval och det är den kandidaten som lyckas engagera flest väljare som tar plats i Bryssel efter den 25e maj.

I dag tisdag besöker Kristina Yngwe Jämtland. Från och med i morgon - onsdag kan man förtidsrösta.