Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir det guldbyneller guldstaden?

bli Guldbyn igen.

Eller Östersund guldstaden.

Hur det än går i eftermiddagens herrpremiär över 15 klassiska kilometer i längd-VM kan vi tala om en skidfeber i Jämtland vi inte varit bortskämda med på många år, bortsett från den nationella skidkick vi fick med Charlotte Kallas tour de ski-triumf förra vintern.

Johan Olsson, Åsarna, och Anders Södergren, Östersund, har båda visat storform i världscuptävlingarna före VM och det borgar för att det kan bli riktigt trevliga rapporter från Liberec i dag vid 14-tiden när det är dags för målgång.

Det vore naturligtvis spännande med en riktig kamp dem emellan. Rapporterna skvallrar om vässad form för bägge två och då kommer de definitivt att kunna vara med och slåss om medaljerna.

Allt hänger på dagsform och skidor.

Och på motståndarna.

att premiärloppet med sin traditionella form med individuell start blir Anders Södergrens riktigt stora (och enda) medaljchans i VM. I övriga lopp där det blir spurtuppgörelser är han troligen chanslös.

Johan Olssons upplägg har hela säsongen varit inriktat mot just detta lopp, vilket gör det extra intressant. Hade han fördel av att avstå Tour de ski? I dag får vi svaret.

Här några fler som kommer att vara med i diskussionerna: Tjecken Lukas Bauer, som legat lågt med tävlandet de senaste veckorna för att slipa formen, blir naturligtvis giftig, liksom norrmännen med Martin Johnsrud-Sundby och Eldar Rönning som främsta utmanare.

Tyske Axel Teichmann kommer troligen också att vara med och tampas om medaljerna. En annan faktor som också troligen kommer att spela in är dop-ingfaktorer. Erfarenheten säger att det vid varje stort mästerskap finns någon bland de aktiva som har använt otillåtna medel. Hur som helst känns det som att allt tal och alla spekulationer kring doping inför mästerskapen, både genom media och företrädare för diverse dopingbyråer, har gett resultat: ett rent VM.

det svenska mixedstafett- laget som tog silver. Alla i laget gjorde naturligtvis sitt till för att det skulle bli medalj, och hittills har det svenska landslaget infriat alla eventuella förväntningar. Två medaljer hittills är stort. Lägg till detta en fjärde och en femteplats.

Men glöm inte den tyske tulltjänsteman som på 15 år fört Sverige från en plats i skidskyttets stenålder till en plats i solen: Wolfgang Pichler. Utan honom ingen framgångssaga.

I går silver i skidskyttet, i dag kan längdåkarna ta sin första medalj.

Vilken duell det kan bli mellan de svenska skidstjärnorna i dag!