Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir förbundskapten för Finland

Petad av Sverige – värvad av Finland.
Marko Laaksonen fick snabbt ett nytt jobb. Han blir ny förbundskapten för Finlands damlandslag.

Annons

Den snart 39-årige finländaren får något av ett drömjobb i sitt gamla hemland. Han blir förbundskapten för både herr- och damlandslaget.

– Finland har en annan tränarkultur och jobbar mer med personliga tränare. Jag kommer att ha ett övergripande ansvar, men också ha ett ansvar för en del aktiva, berättar Marko.

Känns det som en revansch?

– Nej, det kan jag inte säga. Mer en ny utmaning. Mitt avtal med Sverige går ut i april och Finland har försökt rekrytera mig ett bra tag. Tidigare har jag alltid sagt nej ganska omgående, flera gånger, men nu var det annorlunda.

En viktig faktor bakom beslutet är den starka stöttning som Laaksonen känner från den stora stjärnan Kaisa Mäkärinen, andra aktiva samt ledare inom Finlands skidskyttelandslag.

– Det roligaste med jobbet är absolut att jag får så bra stöd från de aktiva och från förbundet. Många tycker att jag passar bra som tränare och det är väldigt roligt.

Avtalet är ett typ 2+2-kontrakt, där det kommer att ske en utvärdering efter två år.

Vad behövs för att få fart på finländskt skidskytte?

– Finland har en ganska liknande situation som i Sverige. Man har en fixstjärna i Kaisa Mäkäräinen, men på herrsidan är det ganska tomt. Där har nivån aldrig lyft. Det blir som i Sverige, vi får börja om från början.

Pressen att prestera finns ändå där. Särskilt med tanke på att Finland arrangerar nästa års VM.

– Vi kan väl säga att vi har vissa förväntningar på oss som lag. Ett VM på hemmaplan är speciellt. Lite underlättar det att damerna är på gång. Kaisa Mäkäräinen som ju tog hem totalcupen den här säsongen och som tog storslam på senaste världscupen i just Kontiolahti gör jobbet lite lättare just nu, säger han i ett pressmeddelande.

Efter tre år som svensk damtränare är det givet att Marko då och då tittar tillbaka på vad som åstadkommits.

Kunde du ha gjort något annorlunda i din roll?

– Oj, det var en intressant fråga! Man ska alltid vara självkritisk, men under mina tre år har jag haft olika arbetsuppgifter. Först var jag damtränare, sedan dam- och herrtränare och i år damtränare igen. Det finns säkert bitar som jag kunde ha gjort på ett annat sätt, men inget direkt jag vill prata om nu.

Har det varit ett otacksamt jobb ibland?

– Ja, det stämmer bra. Det är inte roligt när många aktiva väljer att sluta, år efter år.

Marko Laaksonen – som börjar sitt nya jobb i juni – kommer inte att flytta hem till Finland.

– Vi blir kvar här (i Ås). Det gjorde jag klart redan tidigt. Däremot är det inte omöjligt att jag tar med mig delar av våra läger till Östersund och Sverige.

Hans debut som finsk förbundskapten sker i Östersund, om 240 dagar, i samband med VC-debuten, 1–7 december.