Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir Sture Bergwall en god granne?

Kommer ni ihåg tv-serien Goda Grannar? Ni som är födda på 1970-talet och tidigare kanske minns den i alla fall. Den småtrevliga serien som kretsade kring fyra familjer i ett bostadshus och där handlingen mestadels utspelade sig på ett kafé. De levde i ett ganska okomplicerat grannskap utan några större fejder. På den tiden fanns det inget Netflix och ungdomen var ganska svältfödd på serier så jag följde givetvis den. (I dag skulle den nästan ha klassats som buskis.)

Hur ska en bra granne vara egentligen? Ska han eller hon bara lämna dig i fred eller vill du ha sällskapssjukt grannfolk som du kan umgås med? När tidningen Vi i Villa gjorde en undersökning bland sina läsare visade det sig att de flesta ville ha komikern och skådespelaren Mia Skäringer som sin granne. Kanske är det hennes chosefria och välkomnande sätt hon har i teveprogrammet Mia på Grötö som bidragit till resultatet. Eller är det hennes mysiga värmländska?

På andra plats kom Ernst Kirchsteiger. Kanske inte så förvånande. Vi i Villas läs-are kanske drömmer om att Ernst kikar in på morgonkaffe, tar av sig skorna, börjar baka och göra det lite mysigt i huset. På tredje plats kom Martin Timell. De här hemmafixarna har verkligen etsat sig in i folksjälen av någon anledning. Personligen tror jag Martin Timell skippar det snälla leendet och hammaren när han är ledig. Kan tänka mig att han är rätt grinig.

Men på plats nummer sex börjar det likna något. Lite förvånande kommer Zlatan in där med 10,5 procent av rösterna! Konstigt att Vi i villas läsare inte skräms av hans varierande humör. Med Zlatan som granne kan inte en enda dag bli lik den andra.

Jag skulle vara världens lyckligaste granne om han bytte några ord med mig vid brevlådan och bjöd på sitt härliga leende, men jag bli olycklig om jag drabbades av hans raseriutbrott när han nyss jagat bort paparazzis från gården.

Nja, jag vet inte om jag klarat av den nervpressen. Dessutom hade jag blivit så starstruck att jag bara stått och kikat efter honom bakom gardinen.

Apropå grannar så undrar jag vem som blir granne med Thomas Quick (Sture Bergwall) som nyligen blev frisläppt. Det är ju känt att han vill flytta till Åre kommun efter sina 20 år i fängelse. Kommer han bli en god granne? Överläkare säger öppet att han inte är ofarlig och om inte annat skrämmer hans historia upp de flesta tror jag. Han står inte högt upp på min lista av önskade grannar. Jag hade varit så livrädd för återfall.

Jag vet inte riktigt vem som är min drömgranne men jag tycker jag har det ganska så gemytligt på mitt parhusområde. Det är nästan lika trevligt som i serien Goda Grannar, men vi är lite tuffare förstås.

Malin Andersson Junkka bor i Östersund och vill inte att vårvintern ska ta slut.