Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir VV, SD eller RHV årets raket?

Ett Åreparti utan Årebor och ett sjukvårdsparti med varannan härjedaling.

Så ser några av nykomlingarna i höstens val ut.

Annons

Historien har visat att det är bra jordmån för utbrytare och politiska uppstickare i det här länet. Några har överlevt, som Bergspartiet och Vox Humana i Härjedalen. Andra har försvunnit, som Sjukvårdspartiet.

Nu senast var det Rättvis Demokrati, RD, som stormade in och blev vågmästare i Strömsunds kommunfullmäktige. En opinionsundersökning i ÖP ett år senare avslöjade att väljarstödet sjunkit med nästan samma hastighet.

Höstens val får utvisa hur många som har kvar förtroendet för partiledaren Göran Edman och hans vänner.

I år ställer RD också upp med en lista i landstingsvalet under partibeteckningen Rättvis Human Vård i Jämtland Härjedalen, förkortat RHV. Det är ett samarbete mellan Strömsund och Härjedalen där valsedlarna varvas med RD-medlemmar från Strömsund med Vox Humanapolitiker från Sveg.

Något eget partiprogram har man inte presenterat, men i Rättvis demokratis program finns två krav som rör vården:

"Flera ska jobba med vård och färre med administration". "Vårdtagaren ska erbjudas vård nära hemmet."

Västjämtlands väl, VV, heter Åres nya lokalparti, som profilerar sig på att kräva kommunala satsningar på annat än turismen i Åre by. Samtliga 19 kandidater på valsedeln kommer från byar utanför Åre by.

VV vill satsa mer pengar och resurser på att utveckla näringslivet i hela kommunen. Framtidsplanen Vision 2020 ska utökas med en plan för hela kommunen och hela näringslivet. Det finns en fara att "lägga alla ägg i turistkorgen" eftersom turismen är mycket konjunkturkänslig, skriver VV i sitt valmanifest.

Mer pengar till skola och äldrevård är andra krav som partiet tänker driva om de kommer in i fullmäktige.

Sverigedemokraterna ställer upp i flera kommuner än i förra valet och dessutom i landstingsvalet i höst. I kommunvalet satsar partiet i Härjedalen, Krokom, Strömsund och Östersund.

I Härjedalen är partiets politik tydligt inriktat på konflikten mellan markägare och rennäring. I Strömsund har man gått ut med ett valprogram med tio punkter där exempelvis krav på fler händer inom vården varvas med profilfrågor som stopp för fler invandrare och flyktingar.

Annons