Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blivande bönder slipper plugga betor

Nu finns chansen att läsa lantbruk på hög nivå utan att åka till Skåne. Högskolan i Nord-Tröndelag startar filial i Ås.

Hittills har Sveriges enda treåriga lantbrukshögskole-utbildning legat under SLU i Alnarp. Av naturliga skäl har det kanske varit mer fokus på andra grödor än de som växer på jämtländska breddgrader. Sockerbetor och höstvete till exempel.

Möjligen är det avståndet till Skåne som gör att färre lantbrukare har läst vidare i Jämtlands län än på andra håll i Sverige, gissar Andreas Carlsson som jobbar vid Jilu, Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling och som har rest på studiebesök med ett gäng intresserade studenter till Steinkjer.

Det är där, på skog- och lantbruksutbildningen, som den treåriga utbildningen är förlagd. Det nya är att det första året kommer att läsas i Ås.

Husdjur välfärd och produktion, kommer det första året att kallas och det kan också läsas fristående.

Ansökningar görs till Högskolan i Nord-Tröndelag som också examinerar studenterna och håller med lärare.

– Det blir en helt annan bredd på undervisningen om den innehåller ett EU-land och ett icke EU-land, säger Andreas Carlsson. Dessutom blir alla jordbruksenheter större och större och därför krävs att man har kompetens och en bred utbildning.

Utbildningen i Ås startar i höst. Läs mer på www.jilu.se