Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönika: Kämpainsats – men Kanada för bra

Kanada har tagit tillbaka det olympiska världsherraväldet – om man nu kan säga så om i damcurlingsammanhang – och vann en länge jämn och tuff final mot Lag Sigfridsson

Svenskorna spelade bra. Det var det att motståndarna var lite, lite bättre, även om siffrorna, 3–6 skvallrar om något annat.

I gruppspelet vann Kanada med klara siffror, 9–3, trots att svenskorna bjöd på bra motstånd.

Den här gången blev det betydligt snålare.

Kanades skipper Jennifer Jones storspelade inledningsvis, men det Sundsvallsbaserade svenska laget stod emot. Låg under med 1–3, men kvitterade till 3–3 efter femte omgången.

Efter paus utvecklades det hela till en stunds transportsträcka.

Kanadensiskorna var måna om sista sten i sjätte omgången, behöll den fördelen i sjunde och ända in i åttonde (!), vilket betyder att det blev mycket pang–pang och där Jones avstod från möjligheten att ta en enpoängare. Till senare ...

Mer spel igen i åttonde, men fortfarande tillknäppt. Sigfridsson, Wennerström, Bertrup och Prytz försökte verkligen stjäla en poäng. Var sin sten till synes lika långt eller kort i boet, när Jones släppte sin sista sten för en etta – och mätning. Missade men fick ändå en poäng efter mätning.

3–4 till Kanada inför nionde och näst sista omgången. Med svensk sista sten.

Men Jones från Winnipeg, som vann VM redan 2008, men som aldrig lyckats kvala in till en OS-turnering spelade på toppen av sin förmåga. Och om vice skippern Lawes sviktat lite tidigare i matchen lyfte hon sig nu och bäddade i mitten av denna nionde omgången för ett kanadensiskt segerryck.

Prytz försökte rädda upp, men 3–6 inför sista omgången. Och då var det kanadensisk sisa sten.

Lag Margaretha Sigfridsson kan ändå se tillbaka på en stark OS-insats. Laget från Skellefteå (curlingklubben), Sundsvall och Härnösand har infriat förväntningarna och inte bara klarat en medalj, utan utmanade det här i Sotji suveräna guldlaget från Kanada.

Pressen har funnits där, men som skippern "Maggan" Sigfridsson påtalat gång på gång:

– Att Anette Norberg vann två raka OS-guld har mer varit en sporre för oss. Det har betytt att vi tvingats spela ännu bättre för att kvalificera oss till de stora mästerskapen.

Revansch i VM i mars, månne?