Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönika: Skandal – från olika håll

När övriga världen tog ett festligt farväl av vinterspelen i Sotji satte sig fem allvarliga män vid ett långt bord i Bolsjoj-palatsets inre.

Dopningsfallet Nicklas Bäckström skulle förklaras . Från svensk hockeys sida – och från det Internationella Ishockeyförbundets sida.

Justitiemord, oskyldigt dömd, chockbesked och kindergarten, var omdömen som fälldes.

Skandal, säger jag. Särskilt som straffet verkar stanna vid avstängning en match. Han kanske till och med får behålla silvermedaljen ...

Nicklas Bäckström har alltså tagit samma allergimedicin i sju år – Claritin D, släkt med den allmänt kända Clarityn – som framkallar det förbjudna ämnet pseudoefedrin.

Men det är, om jag förstod SOK:s chefsläkare Björn Waldebäck och IIHF:s högste medicinske ansvarig Mark Aubry rätt, förbjudet först om värdet översrkider 150.

Nicklas Bäckström hade 190.

Det märkliga är att Bäckström själv påstår att han testas i snitt fyra gånger per år i NHL och det har även hänt tidigare under hans internationella karriär.

En tablett om dagen – och det skulle vara frid och fröjd.

Mark Aubry:

– Ämnet varierar vad gäller nedbrytningen, så vad som gäller en spelare gäller inte för en annan.

Och vad som gäller ena gången verkar alltså inte gälla en annan.

Samtidigt säger Björn Waldebäck, att en tablett gör förmodligen varken till eller från för Bäckström.

Jaha, så varför ta medlet alls då?

Eller:

Se då till att marginalen är mer än god fram till match.

I onsdags, efter kvartsfinalen mot Slovenien, togs dopningsprovet.

Först i fredags hade det analyserats klart och två timmar före match, ett och ett halvt dygn senare, fick Bäckström och den svenska hockeyledningen besked att något var galet och att den svenske toppcentern tvingades till förhör.

Därmed var centerbeståndet reducerat ytterligare i ett redan hårt decimerat Tre Kronor.

– Normalt kommer besked efter 24 timmar, men inte nu, säger Pär Mårts med synbart kontrollerad ilska.

Ett skandalöst förfarande.

Nu är juridiska fortsatta diskussioner att vänta. Från NHL:s sida, från Nicklas Bäckströms sida och från IIHF:s sida, som här har en tydligt annan uppfattning än den internationella olympiska kommitténs sida.

Vilket också kan tolkas som en skandal.

Och så slutar allt med meddelandet att avstängningen gäller en match. Finalen. För fyra år sedan när ett motsvarande fall uppdagades fick spelaren i fråga en varning.

Skandal!