Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönika: Utan "Bäckis" var Tre Kronor chanslöst

Nicklas Bäckström bortplockad på grund av fast i dopingtest.

Då blev det för mycket för Tre Kronor, som var chanslösa i det som på förhand sågs som rena "drömfinalen".

Kanada vann lätt, 0–3 (0–1, 0–1, 0–1), och försvarade OS-guldet från Vancouver.

Från den ursprungliga truppen saknades Johan Franzén och Henrik Sedin, och efter premiär har också ordinarie lagkaptenen Henrik Zetterberg saknats.

Och då inte bara på papperet. Den här OS-finalen visade hur tydligt som helst, att åtminstone Zäta och broder Sedin hade behövts för att vi skulle haft en verklig chans på guldet  . Och så Nicklas Bäckström, som stoppades från spel efter att åkt fast i ett dopingtest.

Ändå inledde Tre Kronor bra.

Gustav Nyqust träffade stolpen och Jimmie Ericsson, som ersatte "Bäckis" gjorde det bra.

Men så kom det första individuella misstaget. Patrik Berglund skänkte bort en puck och tappade sedan markeringen på Jonathan Toews, som nära Henke Lundqvist kunde styra in ett skott. Mesigt agerande i ett viktigt läge av Berglund.

Då hade 12.55 spelats.

Efter 15.43 i andra perioden kom misstag nummer två. Denna gång av Jonathan Ericsson högt vid defensiva blå. Alexander Steen var på väg framåt och hann inte tillbaka och rädda upp situationen, utan Sidney Crosby kunde alltför enkelt göra sitt första (!) mål i turneringen.

Även vid 0–3 0.04 in i tredje perioden var det slarvigt passningsspel i uppspelsfasen som bäddade för Chris Kunitz, som dundrade pucken under ribban, upp i nättaket, och in!

De individuella missarna betyder dock inte att Kanada hade flyt.

Nej, "Lönnlöven" var den här eftermiddagen ett totalt sett bättre ishockeylag.

Tyngre, starkare, snabbare och effektivare. Man behövde inte ens vara elaka.

Och matchavgörande 0–3 var ett skolexempel på hur man i ett moment dödar en match. Det bara small bakom Sverige bäste spelare alla kategorier: Henrik Lundqvist.

Utan storspel av "Kung Henrik" av New York hade siffrorna skjutit mycket högre i höjden.

Roland Engström