Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blod, svett och kross med Refused

 
Storsjöyran 2016
Visa alla artiklar

Äntligen stod Refused på en scen i Östersund igen. Med den strukturella murbräckan i högsta hugg skapade bandet totalt kaos och förändring i Badhusparken.

"Nothing has changed", precis som textraden i "Elektra" antyder har ingenting förändrats. Refused håller samma musikaliska kvalitet som alltid. Det var 18 år sedan bandet spelade i Östersund senast. Det var efter konserten på Gamla Tingshuset och när albumet "The Shape of Punk to come" hade släppts som beslutet togs om att bandet skulle splittras. Men det är okej att ändra sig, och inga kunde vara gladare för det än publiken som stod i Badhusparken denna kväll.

Publiken var till en början avvaktande, men frontfiguren Dennis Lyxzén besitter receptet för att råda bot på det. Han gav sig helt enkelt ut personligen bland människorna och drog igång röjet.

Den röda kabeln i samma nyans som hans kostym, löpte som en ådra från micken likt en förlängning av budskapen som pulserade ut i högtalarna. Vi hör en hyllning till Slayers "Reign in blood" i ett intro och symboliken är total.

Som alltid sätter Refused fingret direkt på problemens aorta och pratar om den senaste tidens diskussioner kring övergrepp på sommarens festivaler. Vilket såklart inte är ett nytt problem, utan snarare något som alltid har funnits. Refused med Lyxzén i spetsen uppmanar oss alla att krossa patriarkatet och publiken vrålar jakande.

Introt till "New Noise" ramlade ut över oss. Längst framme vid scenen uppstod en gigantisk cirkel som hela tiden expanderade fram till dess att de första raden dammade ut i högtalarna. Alla som stod i cirkeln hoppade, sprang eller snarare skenade rakt ut och drabbade samman i mitten. För en utomstående person som bevittnade detta kunde bara hoppas att det var ren och skär krossning av manliga strukturer. Precis som Refused ville.

"New noise" fick vara avslutande numret och vi var flera som önskade att showen kunde fortsätta. Men vi får helt enkelt önska oss en ny spelning, gärna på Gamla Tingshuset. För gamla tiders skull. Eller snarare rådande tid. Ingenting har förändrats. Men Refused står alltid med murbräckan i högsta hugg och krossar strukturella väggar framför oss.

Betyg: 4