Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blodet knäckfråga för växande fiskodling

Snart kommer besked om fiskodlingen i Vattudalen får växa som bolaget vill.

Inför beslutet har problemet med blodet upptäckts.

Vattudalens fisk AB har sin odling fördelad på två platser i Ströms Vattudal. Intill Gärdsnäs odlas 1 600 ton och utanför Äspnäs, cirka två mil nedströms, odlas lika mycket. Nu vill bolaget utöka anläggningen vid Gärdsnäs med lika mycket till.

Totalt vill Vattudalens fisk föda upp 4 800 ton fisk. Redan i dag är anläggningen Sveriges största.

Länsstyrelsen i Jämtland godkänner endast en ökning på 200 ton, men det är Västernorrlands miljöprövningsdelegation som avgör.

Ett problem har upptäckts i förarbetet. Det var miljöskyddsinspektören i Strömsund, Annika Berglund, som insåg att hon stod inför två lagar som såg helt olika på odlingens utsläpp av blod.

Eftersom fiskarna går på export till Åland, det blev aldrig slakteri med 20 jobb som det var sagt från början, strupskärs de och blodet leds ut i vattnet. Det är korrekt enligt Miljöbalken. I tillståndet från 2009 står det till och med att odlingen "ska" släppa ut blodet. Lagen som är till för att hindra spridning av smitta förbjuder däremot hanteringen.

Vattudalens ansökan om utökning utgår ifrån att bolaget ska fortsätta släppa ut blodet på samma sätt. Enligt bolaget är det för dyrt att installera reningsverk, berättar Annika Berglund.

Wangenstens fisk AB med odling i Vattviken, Storsjön, kommer också snart att få besked om utökning. I dag är det en provodling med 120 ton fisk. Målet är 1 000 ton, också här föreslår länsstyrelsen i Jämtland mindre. 350 ton.

Skillnaden är att Wangensten förädlar på plats och kommer att rena blodvattnet i ett reningsverk innan det släpps ut.

– Detta är något som måste hanteras i beslutet. Vi kan inte ha ett tillstånd enligt Miljöbalken som står i strid med andra lagstiftningar, säger Wenche Hansen, länsstyrelsen i Västernorrland.

Hon är klar med sitt förslag på hur stora fiskodlingarna får bli och hur blodet ska hanteras. Nu väntar Miljöprövningsdelegationen i Västernorrland på att ta beslut. Det kan bli som Wenche föreslår, eller inte.

– Jag kan inte förekomma beslutet, säger hon.

Annika Berglund bad Jordbruksverket i somras om besked om tillsynen av blodutsläppet. Blod är inte hennes sak att granska. Inte heller länsstyrelsens. Det borde vara Jordbruksverkets, menar Annika Berglund.

– Men jag har inte fått något svar, säger hon.