Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blodgivare får grogglas

Blodgivare som lämnar blod på Östersunds sjukhus kan få ett grogglas som tack för hjälpen.

Olämpligt anser Margareta Gladh (M) och hänvisar till landstingets satsningar på folkhälsa.

Den som lämnar blod på Storsjötappen erbjuds olika gåvor som tack. Bland annat stora glas, som förvaras i en kartong märkt med "grogglas".

Margareta Gladh, ledamot i landstingsfullmäktige, anser att det är tveksamt och i en fråga till landstingsrådet Harriet Jorderud (S) skriver hon att Jämtlands läns landsting står för en hälsoprofil och hon nämner tobaksförbudet för anställda, utmärkelsen "Årets folkhälsoinsats" som premierar initiativ för att förbättra folkhälsan och att landstinget valt att kalla primärvårdens anläggningar för hälsocentraler.

Mot den bakgrunden tycker hon att det är märkligt att "...vår väl fungerande blodcentral Storsjötappen, som ersättning till våra blodgivare, delar ut dricksglas märkta 'grogglas' som uppskattning för sin donation". Margareta Gladh vill nu ha besked av landstingsstyrelsens ordförande om hur hon ser på detta.

Harriet Jorderud medger att hon störs lite av ordet "grogg" på förpackningen.

– Men jag ser inte att vi uppmuntrar till att folk ska dricka sprit. Man kan med fördel dricka vatten ur glaset. Det är vuxna människor som lämnar blod och jag tycker att vi som vuxna ska kunna samla på vackra glas.

Blir glasen kvar som gåvor på Storsjötappen?

– Jag tänker inte verka för att ta bort dem. Vi säljer inte sprit, vi ger bort ett vackert glas för att man är blodgivare och vi jobbar hälsofrämjande inom landstinget varje dag.

Grogglasen ingår i en serie och det finns även möjlighet att få snapsglas eller vinglas för den som hellre vill ha det.

Lida Farjadmand, sektionssamordnare för transfusionsmedicin där Storsjötappen ingår, berättar att ett företag tagit fram glasen till blodcentralerna och att de används som gåva på flera sjukhus i Sverige.

– Glasen är populära bland våra blodgivare, det är många som samlar. Men vi benämner inte glasen som grogglas. Man får dricka vad man vill ur dem och i min värld är det ett stort vattenglas, säger Lida Farjadmand.

Kritiken från Margreta Gladh är den första som hon har hört talas om. Inga negativa synpunkter har riktats mot det här förut.