Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bloggaren Sofie Eklund gör ständigt om i hemmet – "Barnens rum är roligast att inreda"

Barnrum ska ha plats för leksaker, kläder och bus. Bloggaren och butiksägaren Sofie Eklund ger sina bästa tips för hur du inreder.
– Satsa på mycket och snygg förvaring.

Sofie Eklunds stora intresse är inredning. Hon och sambon Marcus köpte sitt första hus när Sofie var 20 år.

– Vi var så unga när vi köpte huset för åtta år sedan. Vi köpte det första vi tittade på, säger Sofie och skrattar lite generat.

– Om jag hade köpt hus i dag, hade det blivit ett vitputsat med en annan planlösning.

Se också: Mycket svart och vitt hos "Tant vit" i Lit

70-talsvillan har redan genomgått perioder av shabby chic och New England-stilen med marina detaljer. Nu har hon en mer avskalad inredningsstil.

Hur tänker du när du inreder?

– Jag följer känslan bara och väljer det som känns bra. Jag är väldigt spontan. Jag älskar att blanda gammalt och nytt, design och budget. Det gör ett hem mer personligt.

Sofie gör ofta om hemma, flyttar runt möbler, byter kuddfodral och andra detaljer. Någon dag innan jag hälsar på har hon gjort en rockad mellan sovrummen. Sonen William har fått föräldrarnas sovrum, föräldrarna har tagit över Sigrids rum och hon har fått Williams rum.

När Sofie blev gravid med sitt första barn för sju år sedan startade hon en blogg åt sajten Vi med barn. Hon bloggar om allt som rör inredning, pyssel och barnkläder.

I september förra året vågade hon ta steget och startade en egen butik i Sandviken, Loveliness, som säljer inredningsdetaljer till barnrummet, leksaker och barnkläder.

– Att ha en butik är något som jag drömt om en längre tid. Det var läskigt i början men det är så roligt att få vara kreativ och ägna mig åt det som jag tycker är roligt.

Många kommer in för att köpa dop- eller namngivningspresenter berättar Sofie. De traditionella dopgåvorna som tennramar, silverbestick och ljusstakar har ersatts av saker som barnen kan använda genast.

– En populär doppresent är bland annat små resväskor, som vi fyller med en massa fint efter tycke och smak och slår in i cellofan.

Genom bloggandet och butiken håller hon koll på trender inom inredning.

– I barnrum skulle jag säga att pastelliga färger med guld- och mässingsinslag håller i sig.

Vad är du mest nöjd med i ditt hem?

– Barnens rum, de är också roligast att inreda. William blir alltid så glad när jag fixar i hans rum.

Vilka är dina bästa tips för barnrum?

– Det är mycket som ska rymmas i ett barnrum, men med lite planering brukar det blir bra. Och försök få till en bra lekyta. Det går inte att få för mycket förvaring. Jag älskar praktisk och snygg förvaring, då går det lättare att hålla ordning.

I Sigrids rum står ett loppisfyndat överskåp som Sofie gjort om till ett litet café.

– Det är kul att återanvända och hitta nya användningsområden av gamla möbler.

Ett grönmålat skåp i Williams rum skulle egentligen slängas.

– Det stod ute på altanen och såg inget vidare ut men så bestämde jag mig för att måla om det i grönt och det blev riktigt fint.

Vad kommer inte över din tröskel?

– Just nu, känns shabby chic-stilen med carpe diem-tavlor och avskavda möbler samt New England - stilen med ankare och ruffiga, mörka möbler avlägset. Men man ska aldrig säga aldrig. 

Se också: Från vitt till rosa till blått till grått – Marias tvåa på Frösön är i ständig förvandling