Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bloggen som ger de äldre en röst

I bloggen Gamla Nyheter har äldre personers svar på frågor om livsfilosofiska ämnen publicerats sedan förra året.

– Äldre personer är underrepresenterade i media, så vi tänkte att det var klart att vi skulle intervjua just äldre människor, säger Moa Blomkvist som kommer från Östersund, men som nu bor i Stockholm.

Det var när hon och Caroline Birgersson började på Forsbergs skola i Stockholm förra året som de kom på idén med bloggen Gamla Nyheter.

– Vi hade varsin blogg sedan tidigare, men ville göra något tillsammans.

De gav sig sedan ut och träffade en kvinna som de intervjuade, Barbro, 83 år som bland annat fick frågan "Vet du vad en blogg är?".

– Vi startade bloggen direkt efter att vi hade träffat henne, säger Moa Blomkvist.

Tillvägagångssättet för att hitta personer att intervjua är att Moa och Caroline går ut och spanar efter personer som de tror är över 70 år, sedan går de fram och berättar om Gamla Nyheter.

– Kriteriet är att de ska vara över 70 år. Vi brukar ställa tre frågor och ta en bild. De flesta är positiva och berättar gärna och många tycker att det är roligt att bli fotograferade eftersom det var länge sedan någon tog en bild på dem, berättar Moa.

Frågorna de ställer handlar om sådant som har hänt eller om livsfilosofiska ämnen. Moa och Caroline försöker utmana sig själva när det kommer till vilka frågor de ska ställa.

– Vi har frågat om personer tror på ett liv efter döden och när de hade sin första fylla, sådant kanske inte alla vågar fråga om.

– Det är ofta personliga saker de delar med sig av som vi inte skriver i bloggen. Vi vill att det ska vara värdigt och vill inte att någon ska känna sig kränkt, menar Moa Blomkvist.

Responsen på bloggen har varit positiv och det är många som tycker att den är kul.

– Det är många som mejlar oss, både gamla och unga. De äldre skriver ofta under med namn och ålder, precis som vi brukar presentera personerna vi pratat med i bloggen.

Här hittar du bloggen.