Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bloggerskan bakom Chic & fair i Mörsil tipsar om en hållbar jul: – Vi får hitta vår "lagom-nivå"

Så är den ännu en gång annalkande, månaden då handeln slår rekord för varje år. Vi köper klappar, mat och pynt som om det inte finns någon morgondag och i januari ekar plånboken tom.
Ulrika Persdotter Dahlberg firar en medveten jul och uppmuntrar andra att göra detsamma genom sin blogg "Chic & fair". Jag träffade henne och pratade julmat, glutamat och närproducerat eller ekologiskt.

Men hon vill allt annat än att komma med pekpinnar.

– Min blogg är lika mycket för eko-nördar som för den som står i startgroparna, säger Ulrika där hon sitter vid köksbordet i huset i Mörsil.

Här har hon bott med sin familj i några år, något som hon njuter av extra mycket av efter många hektiska år som makeupartist. Hon arbetade på MTV samt bodde fyra år i London men det höga tempot drev henne in i väggen. I dag har hon fortfarande många bollar i luften men hon låter sakerna ta tid.

En av sysselsättningarna som tar mycket tid är just bloggen "Chic & fair" som handlar om Ulrikas strävan efter att leva så hållbart som möjligt. Här delar hon med sig av sina bästa tips om allt från plastbantning och rena badrumsprodukter till barnvänliga recept och återbruk. Inläggen tar ofta flera timmar att göra.

Bloggen, som Ulrika mest startade för skojs skull, hade 20 000 läsare den där första månaden för snart två år sedan. Det var då hon insåg att hon var rätt i tiden med sitt budskap.

– Plastbantning och sådant var verkligen i ropet då så tajmingen kändes perfekt. Jag är säkert extrem men jag tycker absolut inte att alla måste leva så. Jag vill inspirera alla till att hitta sin egen nivå. Jag tror nämligen att det medvetna livet är för alla.

Och inspirerat har det gjort. Läsarkretsen är bred och läsarna fortfarande många. Cirka 1500– 2000 läser bloggen en bra dag.

– Det kan höra av sig medelålders män och berätta att de har blivit inspirerade till att leva mer giftfritt, men det är lika ofta 14-åriga flickor som hör av sig, säger Ulrika.

Ibland känns det så ouppnåeligt att leva giftfritt?

– Ja, det är svårt att vara konsument i dag. Jag brukar säga att man kan sträva efter att leva giftminimerat istället för giftfritt, eftersom det är en omöjlighet. Och när det gäller mat så kommer det ju nya rön varje dag. Det är bly i älgkött, arsenik i ris och så vidare. Vi får snart cancer av allt. Vi får hitta vår "lagom-nivå" och själv tror jag på att laga mat ifrån grunden med ekologiska råvaror.

Många använder ju argumentet tid och pengar när de säger att de inte lagar mat från grunden...?

– Om det tar lite längre tid, låt det göra det då! Varför måste allt gå så fort? Höjdpunkten på veckan för mig är när hela familjen samlas i köket och lagar tillsammans. När det gäller pengarna så lovar jag att det lönar sig att laga från grunden i längden.

Vad stöter du på för svårigheter nu kring jul?

– Min dotter önskar sig en "My little ponny" till exempel, vilket är en plastbantares mardröm, säger Ulrika och skrattar.

Hur gör du då, ger du efter?

– Jag har faktiskt bett min pappa att snickra en. Men är hon inte nöjd så får jag väl kanske ge efter för en.

Se faktarutorna för Ulrikas tips, både i största allmänhet och inför jul.

Läs bloggen Chic & fair" här.