Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blondiner har inte roligare än andra

Oroliga blondiner kan pusta ut - eller bli besvikna. Ni är varken dummare eller har mer roligt än andra. Forskare har upptäckt att den ljusa färgen är ett resultat av en ytterst subtil förändring av arvsmassan.

Det står klart efter att amerikanska forskare upptäckt att den ljusa färgen är ett resultat av en ytterst subtil förändring av arvsmassan, som bara påverkar håret.

Det visar sig nämligen att det som avgör huruvida en människa får ljust eller mörkt hår är en enda "bokstav" på kromosom tolv i arvsmassan. Om denna "bokstav", eller nukleotid, ändras från ett A (adenin) till ett G (guanin) påverkar detta mängden av ett visst protein, KITLG, i hårsäckarna, vilket i sin tur får vederbörande att bli blond snarare än brunett.

– Förändringen är alltså, bokstavligen, "hårfin", säger David Kingsley, professor i utvecklingsbiologi vid Stanford University i USA.

När samma sak görs med möss "byter" de färg, från en brun päls till en ljus, även om de inte riktigt blir "Marilyn Monroe-blonda", konstaterar Kingsley och hans kollegor.

Det märkliga är att den aktuella genförändringen påverkar uttrycket av KITLG-genen med bara 20 procent, vilket alltså ändå räcker för att "skapa" en blondin, skriver de i Nature Genetics.

TT