Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blötmyrens dag firades med nytt Ramsarområde

Kanelbullens dag i all ära - men hur många känner till att 2 februari var blötmyrens dag?
Dagen till ära fick Sverige två nya Ramsarområden, ett av dem Sikåsvågarna, en av länets viktigaste våtmarker för flyttfåglar.

Annons

2 februari 1971 slöts den så kallade Ramsarkonventionen, ett internationellt avtal för skydd av våtmarker runt om i världen.

Därför firas vårmarkernas dag 2 februari och under måndagen kom lämpligt beskedet från regeringen att Sverige hade fått två nya områden som kan skryta med att kalla sig Ramsarområden.

Den ena var Oset nästan mitt i Örebro och det andra var Sikåsvågarna i Strömsunds kommun.

”Sikåsvågarna i Jämtlands län utgörs av ett stort våtmarkskomplex med mader, myrar, sumpskog, ett delta och en sträcka av vattendraget Sikåsån. Området är kalkpåverkat och har både rikkärr och kalksumpskog. Sikåsvågarna är ett av Jämtlands viktigaste områden för flyttande fåglar”, enligt Naturvårdsverket.

Ett Ramsarområde pekas ut för att bevaras i lång tid framöver. Nu finns fem i länet - Ånnsjön, Tysjöarna, Oldflon nära Ansätten, ett tio kvadratmil stort myrområde mellan Klövsjö och Henvålen samt den sista - Sikåsvågarna.