Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffmejl anklagar för barnporrbrott

Frank Sohlén i Offerdal fick sig en rejäl överraskning när han slog på sin dator på fredagen.

I stället för att starta på vanligt vis kom det upp en varning om att datorn var spärrad på begäran av Interpool och Rikskriminalpolisen eftersom den använts till att sprida barnpornografi.

– Det var väldigt obehagligt för meddelandet var utformat på ett trovärdigt sätt. Men samtidigt visste jag ju att det inte kunde stämma så jag ringde omgående till polisen, säger Frank Sohlén.

Något som gjorde bluffen väldigt uppenbar för honom var att det erbjöd honom att slippa åtal för brottet mot att han betalade in ett standardiserat bötesbelopp på 1000 kronor inom 96 timmar.

En orimlighet för vana datoranvändare som är väl bekanta med hur bluffmejl fungerar men ändå tillräckligt för att kunna lura ovana datoranvändare, visade det sig när han kontaktade polisen.

– När jag anmälde det här pratade jag med en kvinna som sa att det faktiskt händer att folk betalar in eftersom de blir rädda. Därför är det viktigt att gå ut och varna så att alla förstår att det är en bluff, säger Frank Sohlén.

Enligt polisen är det en så kallad trojan som spärrar hans dator och rådet han fick var att slå av datorn och slå på den igen tills den försvinner.

Utöver det finns det även virusprogram som kan söka reda på och radera trojaner från datorn.