Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blufföretag hyr ut rum på ett hotell som inte finns

Ett fejkhotell i Åre lanseras just nu på nätet. Gästerna ombeds att betala för rummen i förskott. Väl på plats i Åre kommer de mötas av en korsning. Hotelladressen leder ingenstans.

Samtidigt gör hotellsajten Hotell Sverige reklam för hotellet.

Annons

På hemsidan www.fjallfageln.se visas lockande bilder av ett hotell i centrala Åre med utsikt över Åresjön. Det skymtar berg i bakgrunden och rummen är vackert inredda. Och prisnivån är bra.

Men det finns ett stort problem: Hotellet Fjällfågeln existerar inte. I alla fall inte i Åre.

– Det där hotellet finns inte i Åre, säger Lars-Börje Eriksson, vd Åre destination.

Han har tidigare hört talats om påhittade lägenheter som lagts ut till försäljning.

– Men det här är första gången någon lagt ut ett hotell, säger han.

Upplägget på hemsidan är välgjort. Betalningen av rummen sker via Payson. Och om man söker efter hotellet på internet dyker det upp två bloggar som hyllar hotellet och servicen. Dessa bloggar startades i närtid till när hotellets hemsida lades upp i början av december. Hotellet finns även på Hitta.se.

Hotellets adress är Årevägen 144 och det existerar inte en sådan adress. Hotellet skulle i det fallet i princip hamna mitt i en korsning.

Hotell Fjällfågeln lanseras också via www.hotellsverige.se, som är en samlingssajt för Sveriges hotell. Här finns länkar till bokningssidor och information om hotellen.

– Hur i himmelens namn har den kommit in på vår hemsida? det undrar jag. Det är ju vi själva som lägger in allt där, säger Peter Fridén, ansvarig utgivare för Hotell Sverige.

Vilken kontroll gör ni av de företag som finns på er sajt?

– Vi ringer upp hotellen varje år och kontrollerar adressen och sådant. Det är väl det vi gör.

Han ska nu utreda vad som hänt.

– Vi får väl höja vår säkerhet. Det här har aldrig hänt förut, säger han.

ÖP har testat att ringa till hotellets reception. Men där kopplas man bara till en röst som på engelska säger att numret inte kan nås.

Via andra vägar har ÖP lyckats spåra vem som står bakom sajten och det är en man bosatt i södra Sverige. ÖP har sökt med inte lyckats få kontakt med honom.