Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo-Anders bytte från ved till pellets

Ved sägs ge värme minst tre gånger.
Den som hugger den blir varm, den som kapar och klyver blir varm och det blir varmt när den eldas.

Annons

Men för Bo-Anders Andersson i Krokom blev det till slut för mycket slit med vedeldandet.

Nu är det pellets som gäller.

– Jag hörde talas om att Jämtkraft hade börjat sälja pelletsanläggningar och hoppade på men jag kunde aldrig tänka mig att det skulle fungera så här bra, säger Bo-Anders Andersson.

Tidigare gick det åt mellan 20 och 25 kubikmeter ved varje år. Nu ska det räcka med 6 ton pellets.

– Det bästa är att anläggningen i stort sett sköter sig själv. Snacka om skillnad jämfört med vedpannan som krävde dagligt arbete om inte elpatronen fick sköta uppvärmningen, säger Bo-Anders Andersson.

Pelletspannan med tillhörande brännare och pelletsförråd kräver ändå lite skötsel.

– Var fjortonde dag ska jag dra i en spak för att rengöra rökgasgången. Sedan ska askan tömmas tre gånger per år vilket är lika många gånger som det krävs sotning, säger Bo-Anders Andersson som anmält sig till en kurs för att själv kunna sota sin skorsten.

För ett antal år sedan värmdes huset med direktel. Omkring 30 000 kilowattimmar gick det åt varje år. I dag kostar elen i Jämtkrafts ägarkommuner 96 öre per kilowattimme. Värmen från pelletsanläggningen beräknas kosta mellan 53 och 55 öre per kilowattimme.

Det var för några år sedan som Jämtkraft började sin pelletssatsning. I dag säljer företaget kompletta anläggningar, kaminer, fläktar eller bara själva pelletsen.

– Hur konstigt det än låter vill vi att våra kunder sparar el. Det är ju så att vi inte är helt självförsörjande. När vi måste köpa in el är den oftast dyr och inte miljömässigt den bästa heller, säger Niclas Rehnholm.

Företagets mål är att kunderna inom de tre ägarkommunerna Åre, Krokom och Östersund ska spara två procent av årsförbrukningen varje år framöver. För övriga kunder är målet en procent.

– Vi har funderat på olika saker. Det är inte så lätt. Tvåprocentsmålet innebär 26 megawattimmar per år vilket är detsamma som det går åt till 1 000 eluppvärmda villor, säger Niclas Rehnholm.

Jämtraft har tecknat avtal med en stor tillverkare inom pelletsbranschen och säljer, enligt egen uppgift, anläggningarna till låga priser.

Ändå har satsningen inte blivit den succé man hoppats på.

– Våra låga elpriser är ett dilemma. Folk tycker inte att man tjänar nog på att satsa på något nytt. Men för den som har en gammal anläggning och som måste hitta på något nytt är jag övertygad om att pellets är en bra lösning, säger Niclas Rehnholm.

Det är inte bara villor med vattenburet värmesystem som kan satsa på pellets. I dag finns kaminer som passar bra i hus med direktel. Det behövs inte ens en skorsten. En väggfläkt på husets utsida ersätter skorstenen och enligt Jämtkraft kan kaminen ersätta upp till 80 procent av uppvärmningskostnaden.

Bäst är naturligtvis en öppen planlösning men kaminerna fungerar bra i de flesta fall. Man räknar med att värmen från kaminen sjunker med två grader per dörröppning, säger Niclas Rehnholm.