Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Bergström nytt oppositionsråd i Ragunda

Fem månader till valet rörs det om i den politiska grytan i Ragunda. Hittillsvarande oppositionsrådet Mikael Westin (C), som nyligen toppade partiets nya valsedel, hoppar oväntat av.

Centern har nu gett Bo Bergström (AfR) erbjudandet att bli nytt oppositionsråd. Att man går utanför det egna partiet när det gäller den posten i kommunledningen får anses vara överraskande, men motiveras av Mikael Westin så här:

– Det var ingen i mitt parti som ville ta över. Dessutom sitter Bo Bergström redan i kommunstyrelsen och har visat ett stort engagemang inte minst för de ekonomiska frågorna, säger han.

Det är av hälsoskäl som Mikael Westin fattat sitt beslut att med omedelbar verkan lämna alla sina uppdrag förutom platsen i kommunfullmäktige där han sitter mandatperioden ut. Sedan en tid tillbaka lider han av hjärtproblem och har av läkare beordrats att varva ner.

– Det är ett svårt och tungt beslut. Jag älskar politiken och tycker att vi den här mandatperioden tillsammans lyckats få en helhetssyn på ekonomin och den kommunala verksamheten. Men nu måste jag låta min egen hälsa och min familj gå först, säger Mikael Westin.

Det var 2001 som Mikael Westin först klev in i politiken i Ragunda. Då, liksom vid comebacken 2010, befann sig kommunen i en period både av haltande ekonomi och politisk turbulens.

– Det har varit mycket pajkastning och lite verkstad i Ragunda. Nu behövs det en stark politisk ledning, sade han i samband med att han 2010 valdes in i kommunstyrelsen och blev kommunstyrelsens andre vice ordförande och därmed oppositionsråd efter Sigvard Backlund (C).

Mikael Westin toppade förra valets centerlista i Ragunda och har sedan det valet även suttit i kommunfullmäktige. När Centern i Ragunda nyligen fastställde årets valsedel stod Mikael Westin på nytt som första namn. Men för några dagar sedan tvingades han fatta sitt beslut att hoppa av.

Första namn på valsedeln blir nu i stället Annika Forsström Nordvall, 42-årig personlig assistent från Näsmoarna. Hon ska även väljas in som Westins efterträdare i kommunstyrelsen, men det blir alltså allianspolitikern Bo Bergström som blir oppositionsråd. Han har gjort sig känd som mycket engagerad politiker och tog liksom Mikael Westin plats i kommunstyrelsen 2010.

– Jag beklagar att Mikael inte kan fortsätta sina uppdrag på grund av ohälsa. Jag ser det som ett erkännande för alliansens arbete att vi fått förfrågan om att ta över oppositionsrådsposten, säger Bo Bergström.

Kommunens ekonomi, skola och organisation är hans välkända hjärteämnen inom politiken.

– Det kommer de fortfarande att vara. Skillnaden mot tidigare är att jag nu lättare får förstahandsinformation från verksamheterna. Det första jag nu ska göra är att bjuda in Centern och Vänsterpartiet till en information om budgetarbetet för 2015, säger han.

– Han kommer att fixa det här bara han vågar vara öppen och lyssna, säger Mikael Westin.