Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Lundgren ångrar inget – men är öppen för en oberoende utredning

/
  • Riksgäldens direktör Bo Lundgren beklagar att Maths Sundqvist råkat så illa ut ekonomiskt.
– Jag träffade honom några gånger och han var en mycket trevlig person. Men i affärer måste man hålla sig till vissa regler.

Riksgäldens direktör Bo Lundgren värjer sig nu mot Dan Olofssons kritik, om att staten begick ett ­”finansiellt justitiemord” när Riksgälden tog över Maths O Sundqvists egendom i Skrindan 2009.

Annons

– Vi har tvungna att hantera en fordran när vi tog över Carnegie Bank, och där Maths O Sundqvist inte kunde betala. En pantrealisation hade lett till en personlig konkurs för Sundqvist. Nu blev det en sorts ackordsuppgörelse där hans barn fick behålla vissa värden och tillgångar. Men samtidigt blev också Maths O Sundqvist skuldfri, säger Bo Lundgren.

Bo Lundgren beklagar att Maths Sundqvist råkat så illa ut ekonomiskt.

– Jag träffade honom några gånger och han var en mycket trevlig person. Men i affärer måste man hålla sig till vissa regler.

Bo Lundgren är mycket nöjd med att övertagandet av Carnegie Bank slutat med en uppsida på 400 miljoner kronor efter försäljningen av banken.

Riksgälden och staten går dessutom 600 miljoner kronor plus sedan ni tömt Skrindan dess tillgångar?

– Vi vet inte om det blir så mycket än. Det beror på hur det går i ett par skattetvister som bolaget har.

Vad säger du om kravet på en oberoende utredning?

– Vill någon göra det, så gärna för mig. Frågan är vad som ska utredas?

Vad hände exempelvis när barnens konto tömdes på 241 miljoner kronor?

– Det skedde innan Riksgälden tog över banken och där står ord mot ord. Samtidigt har det inte drivits några krav mot Carnegie i domstol om det, säger Bo Lundgren.

Hur rättsäkert är det att barnens konton inte har skyddats?

– Om Carnegie Bank gjorde något fel är det en rättssak. Uppenbart var det fel när aktierna inte såldes, utan i stället fördes över på barnens konton.

Hur skötte sig Finansinspektionen?

– Maths O Sundqvist borde ha anmält Carnegie till Finansinspektionen.

Varför är uppgörelsen sekretessbelagd?

– Ska man vara ärlig så behövs ingen sekretess. Jag har ingenting emot att den hävs.

Riksgäldens ansvarige för bankstöd skrev i fjol att ni riskerade skadeståndsanspråk från familjen Sundqvist på flera gånger mer än de 400 miljoner kronor som Prövningsnämnden pekat på?

– Det får du ringa till Daniel Barr och prata om.

Ni hävdar att Sundqvist hade en skuld på 1 miljard kronor, och samtidigt medger ni att det finns risk för berättigade skadeståndskrav på kanske lika mycket?

– Det finns alltid risk för skadestånd i fall det kommer en sådan talan från familjen Sundqvist.

I samband med hotet om pant auktion uttalade Riksgäldens kommunikationschef att Maths O Sundqvist ”inte var psykiskt frisk”.

– Det var dumt sagt och jag vet att Marja Lång ångrar det, så säger man inte.

Inget du själv ångrar?

– Absolut inte och jag har inga problem med att det här undersöks vidare. Vi har inte behandlat honom illa eller tagit ifrån honom någon egendom orättmätigt. Jag slog inte undan fötterna på Maths O Sundqvist, men behandlade Carnegie honom illa är det att beklaga. Jag upplevde honom som en mycket trevlig person, men han tog för stora risker. Också jag är ledsen för hans bortgång, säger Bo Lundgren.

Annons