Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han granskar rasismen mot romerna

/
  • Journalisten Hynek Pallas utkommer i dagarna med reportageboken
  • Hynek Pallas räknar med att hans bok, som är en svidande vidräkning med Tjeckiens behandling sin romska befolkning, kommer att avfärdas i landet med hänvisning till att han är utlänning.
  • Enligt Hynek Pallas har föreställningen om att romer söker utanförskap varit ett enormt hinder för deras liv i det europeiska samhället.
  • Hynek Pallas konstaterar att tjeckiska medier haft betydelse för stigmatiseringen av romer.
  • En flicka i ett romskt bostadsområde i Chomutov, utanför Prag.
  • En romsk flicka i staden Velke Hamry i Tjeckien, nordöst om Prag.
  • Ett 50-tal romer protesterar 1999 mot uppförandet av en mur i staden Ústí nad Labem, norr om Prag. En romsk talesperson menar att muren är ett bevis på Tjeckiens förtryck mot sin romska befolkning.
  • En kvinna i staden Ústí nad Labem protesterar 1999 mot bygget av en mur som avskiljer den romska befolkningen från det övriga samhället.
  • Den romske aktivisten Josef Stojka i Ostrava i Tjeckien tittar ut genom fönstret på en barackliknande byggnad som fungerar som bostad för en romsk familj, vars hem har förstörts i en översvämning 1997.
  • Elevassistenten Eva Bajgerova berättar om romernas situation för Tjeckiens tidigare president Václav Havel i staden Ústí nad Labem där man 1999 lät resa en två meter hög mur för att skilja romer från den övriga befolkningen.

I boken "Oanpassbara medborgare" synar Hynek Pallas hur Tjeckien behandlat sin romska befolkning genom tiderna. Det är en historia om systematiserad rasism och blind förnekelse.

Annons

Litteratur 2009 kastar högerextremister brandbomber genom fönstren hos en sovande romsk familj i den lilla staden Vítkov. En treårig flicka drabbas av 80-procentiga brännskador.

Attentatet renderar några korta telegram i svenska tidningar, symptomatiskt nog. De flesta av oss har liten eller ingen kunskap om romernas situation i Tjeckien. Vi förknippar snarare landet med öl och Václav Havel.

Därför är det en omskakande upplevelse att läsa journalisten Hynek Pallas reportagebok "Oanpassbara medborgare – historien om förföljelsen av de tjeckiska romerna". Med plågsam skärpa blottlägger han hur djupgående rasismen faktiskt är.

Titeln syftar på en lömsk språklig glidning. Tidigare talade man i Tjeckien om "zigenare". Men i och med att diskrimineringen blivit allt mer sofistikerad kallas romerna nu istället för "de oanpassbara". En benämning som gör gällande att utanförskapet är självförvållat.

Hynek Pallas som är född i Prag, familjen lämnade den tjeckiska huvudstaden när han var två år, berättar att han levt länge med bokens ämne. 1999 flyttade han till Prag för att skriva en masteruppsats om romernas situation. Resan satte ett djupt avtryck.

– Jag avslutade aldrig uppsatsen eftersom jag blev så äcklad. Då bestämde jag mig för att jag inte kunde leva i Tjeckien. Det berodde delvis på kvinnobilden i landet, men framför allt handlade det om rasismen mot romerna. Det var fruktansvärt, säger Hynek Pallas som i dag delar sin tid mellan Stockholm och Prag.

I boken skildrar han ett stort antal möten med romska aktivister och familjer i ghetton och lägenheter som berättar om sin vardag. Han blickar också bakåt i tiden och lyfter fram mörka händelser som belyser att kränkningarna av romer är en del av Tjeckiens historia.

– När min pappa läste boken konstaterade han att jag har skrivit en alternativ historia över Tjeckien.

Hynek Pallas uppmärksammar bland annat Lety, ett koncentrationsläger för romer söder om Prag. I lägret, som upprättades under andra världskriget och bemannades av tjecker, mördades hundratals män, kvinnor och barn.

På platsen ligger i dag en grisfarm som byggdes 1973 under kommunisttiden. Hynek Pallas konstaterar att det är en talande symbol för landets aktiva ointresse av att göra upp med sitt förflutna. Både romska aktivister, FN och Europaparlamentet har vädjat om att grisfarmen ska stängas. Den tjeckiska regeringen har svarat med en axelryckning.

– Det är ovärdigt en demokrati, säger Hynek Pallas som också gör upp med den vitt spridda föreställningen att romerna hade det bättre under kommunisteran.

– Jag förstår resonemanget. Då hade de i alla fall jobb på fabriken, fast det var de sämsta jobben. Men det som ingen pratar om är den tidens massteriliseringar, att romerna inte fick prata sitt språk, att de flyttades runt hur som helst enligt ett klassificeringssystem.

Enligt Hynek Pallas är skolsystemet den främsta orsaken till att rasismen mot romer i dagens Tjeckien är så livskraftig. Förra året slog Amnesty fast i en rapport att romska barn dagligen utsätts för systematisk diskriminering och segregation i tjeckiska skolor. Det tjeckiska skolministeriet har svarat med att polisanmäla Amnesty.

– Jag har varit i de områden som beskrivs i rapporten och det är värre i verkligheten. Att man nu vill få Amnesty åtalade visar på att man inte ens vill låtsas att man tar till sig problemen. Man säger "Dra åt helvete", konstaterar Hynek Pallas som ser mycket dystert på framtiden.

Han suckar tungt och refererar till en färsk undersökning som visar att tre procent av den tjeckiska befolkningen kan tänka sig att låta flyktingar bosätta sig i landet.

– Tre procent! Nu pratar vi om flyktingar, men det hänger ihop med romerna eftersom de inte betraktas som riktiga tjecker. Här i Sverige borde vi reflektera över vad det innebär att vi befinner oss i samma union som Tjeckien, att det finns en sådan människosyn i ett land som vi samexisterar med.

Annons