Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodil Malmsten prisas för sin jamtska vitterhet

"För ett mångårigt författarskap där hembygden Jämtland alltid haft sin givna plats"

Med den motiveringen tilldelades Bodil Malmsten 2015 års medalj och diplom för jamtska vitterhet till professor Carl Zetterströms minne. Utdelningen ägde rum på måndagen vid Frösö Trivialskola vilket är detsamma som Frösö hembygdsförenings museum intill Stocketitt.

Eftersom Bodil Malmsten själv inte kunde närvara på grund av sjukdom var det vännen Karin Wahlén som fick ta emot priserna för att senare överlämna dem till Bodil.

– Jag vill tacka så väldigt mycket å Bodils vägnar. Hon är jätteglad för det här priset och jätteglad för att bli uppmärksammad på det här fina sättet, säger Karin Wahlén och tummar försiktigt på gåvan.

Carl Zetterström var egentligen en soldatson från Rödön, härstammade från Säter på Rödön.

– När han utbildade sig i Uppsala blev det att han ändrade namn till Zätterström, med Z. Han skapade Jämtlands bibliotek med sin stora boksamling som numera finns i biblioteket inne i Östersund, förklarade Bo Oscarsson som fanns med vid den högtidliga utdelningen.

Zetterströms tanke då var att biblioteket på Frösön skulle bli ett embryo till det universitet han så innerligt hoppades på.

Detta var den 31:a gången som minnesmedaljen delades ut. Förste pristagare var Carl Göran Ekerwald. Förra året tilldelades priset Elin Olofsson.