Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende för flyktingbarn i Hede

Kommunen startar nya boenden för ensamkommande flyktingbarn. Detta i Hede och i Sveg utökas antal platser.

Härjedalens kommun har ett avtal med Migrationsverket och sedan tidigare har kommunen erbjudit platser i Sveg för mottagande av barn och ungdomar som kommer till Sverige utan sina föräldrar. Efterfrågan är stor och kommunfullmäktige har beslutat att fler platser för barn/ungdomar ska ställas till förfogande.

Ytterligare fem platser i Sveg och till Hede planeras plats för 16 ungdomar. Två boenden är aktuella. Elevhemmet på Wemerskolan ska iordningställas och dessutom det i dag tomma hyreshuset på Postgränd i Hede.

– Det huset har stått kallställt och det är i dag oklart när det blir inflyttningsklart. När det gäller elevhemmet vid Wemerskolan behövs det inte så många åtgärder innan vi kan flytta in, säger Gunilla Anklew som är chef för mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Härjedalens kommun.

Det är således en helt ny verksamhet som startar upp i Hede. När lokalerna är färdiga och att alla formella beslut tagits från Migrationsverket ska sju platser finnas på elevhemmet och ytterligare nio på Postgränd. Åldern på de ungdomar som kommer till Hede är mellan 13-15 år.

För detta krävs personal och enligt Gunilla Anklew blir det 15 nya arbetstillfällen i byn.

Migrationsverket räknar med att minst 4 000 ensamkommande barn och ungdomar kommer att söka asyl i Sverige varje år. Myndigheten har också länge flaggat för att det råder akut brist på boenden för gruppen. Mot bakgrund av det har riksdagen beslutat om en ny lag som i praktiken ger Migrationsverket rätt att tvinga kommuner att ta mot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.