Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende på Continental Inn i Åre: Jag upplever inte det som händer som ett problem

Språkförbistringar och missförstånd.
Det anser trebarnspappan och afghanen, Reza Hussaini, är förklaringen till merparten av de ingripanden som polisen måste göra på asylboendet Continental Inn i Åre.

I den lilla temporära bostaden i ett av Continental Inns hotellrum har familjen Hussaini försökt skapa hemtrevnad. Och Hussainis bostad känns faktiskt som ett hem om än sparsmakat och ganska trångt. På ett litet bord längs ena väggen ligger prydligt vikta handdukar på hög och i fönstret förvarar familjen lite mat. Mat som inte nödvändigtvis behöver stå kallt men som ända håller sig längre där i den svala luften från fönsterdraget. På en av sängarna står en flaska flytande Alvedon. Rezas yngsta dotter är på väg att bli sjuk, ögonen är blanka och ser trötta ut, kanske har hon lite feber.

Östersunds-Posten har uppmärksammat att polisen allt mer frekvent måste rycka ut till länets asylboenden efter larm om incidenter. Just Continental Inn sticket ut i statstiken men Reza Hussaini anser inte att det känns otryggt på boendet. De incidenter som de facto sker är nästan uteslutande resultat av missförstånd, kulturskillnader och språkförbistringar.

– Kanske har ni hört från polisen att det är lite argumentation och meningsskuljaktigheter här. Ja, det är korrekt. I bland säger jag någonting till en annan person men han förstår inte. Jag kan inte hans språk och han kan inte mitt, förklarar Reza på engelska.

Reza betonar att det finns över 600 personer, som talar olika språk och är från olika länder, på boendet. Att det blir meningsskiljaktigheter och i bland bråk är snarare mer normalt än onormalt.

– Jag upplever inte det som händer som ett problem, säger han.

Familjen Hussaini kom till Continental Inn för drygt två månader sedan. Och nu börjar en form av vardag att ta form. Rezas två mellersta barn går i skola i Åre och Reza själv studerar svenska vid varje tillfälle som ges. När han berättar om sin vardag återkommer han flera gånger med beröm till de volontärer som hjälper till på boende . Både med undervisningen i svenska och boendes aktiviteter.

– Vi har en del aktiviteter här på boendet. Ett biljardrum i källarna och två dagar i veckan är det volontärer som arrangera löpning i bergen och i skogen, säger Reza Hussaini.

Har du frågat om det finns möjlighet till ett annat boende för dig och din familj?

– Jag har ställt frågan till Migrationsverket om det är möjligt att få ett eget boende, närmare en tätort, nu när min fru är gravid. Om det är möjligt skulle det vara bra för oss.

Har nu fått veta hur länge ni ska stanna på Continental Inn?

– Jag har frågan Migrationsverket, hur länge. Men det har inte svarat. De vet inte.

Läs mer om asylboendet Åre Continental Inn:

Stökigt på asylboendet i Åre

Allt färre incidenter på Åre Continental Inn

Fem anmälningar på Continental Inn sedan starten