Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin till toppjobb i Nordiska rådet

Den sista december i år avgår Jämtlands landshövding Britt Bohlin, fem månader innan hennes förordnande går ut.
Anledningen: ett erbjudande hon inte kunde motstå.

Annons

Efter fem och ett halvt år som landshövding för Jämtlands län har Britt Bohlin beslutat sig för att flytta till Köpenhamn och gå vidare i karriären.

Hennes nya jobb blir som rådsdirektör på det Nordiska rådets huvudkontor i Köpenhamn och därmed högsta tjänsteman för det nordiska samarbetets högsta politiska organ. Hon efterträder rådets nuvarande direktör, finländske Jan-Erik Enestam, på ett femårigt kontrakt med möjlighet till förlängning.

– Jag blev mycket glad när gamla vänner från riksdagen ringde och frågade om jag ville ha jobbet och det ska bli roligt att arbeta med parlamentariska frågor igen, sade hon på den presskonferens som arrangerades i Länsresidenset klockan 14 på tisdagen.

På sin nya tjänst kommer hon att få en nyckelposition i de omfattande samarbeten som finns mellan de nordiska länderna inom politiska frågor som rör försvar, gränshandel, miljö och mycket annat.

Anledningen till att just hon erbjöds tjänsten tron beror på sin långa erfarenhet av parlamentariskt arbete inom Sverige samt de skandinaviska samarbeten hon jobbar med dagligen i sin roll som landshövding.

Även om hon ser fram emot sitt nya jobb så beklagar hon att det innebär att hon måste lämna Jämtland.

– Jag älskar det här länet och människorna som bor här och det här är det roligaste jobb jag haft, men uppdraget som landshövding skulle ha tagit slut nästa sommar, säger hon och förklarar att jobberbjudandet helt enkelt var för bra för att tacka nej till, vilket hon hade tvingats göra om hon fullgjort sitt kontrakt som landshövding.

Det är ännu inte klart vem som ska efterträda Britt Bohlin vid årsskiftet, men om ingen ny utsetts innan hon lämnar länet tar länsrådet Susanna Löfgren över som en tillfällig lösning