Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bok, skiva och film i ”Kingens” drömprojekt

Nu ska historien om rockmusiken och den amerikanska ungdomskulturens intåg i Sveg sättas på pränt.
Se också tv-inslaget i artikelns topp.

”När Rocken kom till Sveg” heter projektet som ska mynna ut i en bok, skiva, dokumentärfilm, festival och hemsida. Musikern Torgny ”Kingen” Karlsson är projektledare.

– Det här är ett drömprojekt, säger ”Kingen”.

För fyra år sedan kläckte Kingen idén till det ettåriga projektet ”När Rocken kom till Sveg” som är finansierat runt ett Leader Södrafjällen-projekt med Svegs Folkets hus- och Park som projektägare. I går gick startskottet.

– Men det började redan när jag flyttat till Stockholm 1993, då blev jag uppropad på scenen på en klubb och gästade ett par låtar. Det blev ett jäkla hallå och när jag klev av scenen fick jag jubel och applåder. Sedan klev någon duktig musiker fram och sa: ”Säg inte att du också är från Sveg”. ”Joo”, svarade jag och undrade vad han menade, berättar Kingen.

Musikern fortsatte: ”Det måste vara någonting med vattnet, alla jag träffar som kommer därifrån är så otroligt bra”.

– Sedan har jag funderat på det där, min uppväxt och bakåt i tiden och även framåt, säger ”Kingen”.

Tankarna formades till en idé att beskriva fenomenet Sveg med omnejd, dess musik- och rock’n’roll intresse.

– Rocken kom tidigt till Sveg, de var supertidiga att snappa upp musiken, berättar han.

Ett musiknav i Sveg var Kornbergs konditori, eller ”Konan” som det kallades i folkmun.

– Det var ett tillhåll för ungdomar, det var där de hängde och musiken blev en central del. När det kom en ny skiva på Svegs Musik så fanns den på Kornbergs en halvtimma senare, säger ”Kingen”.

Boken kommer att kronologiskt beskriva rockrevolutionen på 1950-talet med artister som Elvis, Little Richard, Chuck Berry, men även fortsättningsvis berätta hur rockkulturen har levt vidare fram till 2000-talet. Tidigare har många berättat historien om hur rock’n’rollen tog med sig en helt ny ungdomskultur till Sverige, men detta oftast ur ett storstadsperspektiv. Men nu är det alltså dags att skildra omvandlingen i den lilla orten i Norrlands inland, Sveg.

Förutom boken kommer även en skiva med olika Svegsmusiker att produceras.

– Jag kommer att lägga ribban högt, det kommer inte att bli något nostalgiskt, det ska vara nytta, bra men i rockens anda.

– Vi är några stycken som kommer att skriva nya låtar, vi är ett välsmort gäng på låtskrivarfronten. Till exempel när vi skriver till Evert Ljusberg så kommer vi styla låten så den passar i hans värld. Allt ryms inom ramen för rock men kommer att skräddarsys beroende på vem som sjunger, förklarar han.

Under 2012 kommer projektet ”När Rocken kom till Sveg” genomföras, med Kingen i spetsen som författare och musikalisk ledare i samarbete med producentkollektivet Happy Minds.

Den som har en historia, bilder eller ljudupptagningar kan höra av sig till info@narrockenkomtillsveg.se