Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokcirkeln i nya livliga samtal...

Anneli Jordahl har jobbat bra med miljöbeskrivningen av Östersund.
Så långt var ÖP:s digitala bokcirkel ense under livechatten på onsdag kväll.

Annons

Men lyckligtvis var vi inte eniga om allt, det framgick tydligt av de närmare 150 inläggen under den timslånga diskussionen.

Anneli Jordahl är född 1960 i Östersund och växte upp med en ensamstående mamma, precis som huvudpersonen i hennes nya roman "Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona".

Den 16-åriga Mona flyttar ungefär 1960 från en liten ort i Dalarna till Östersund, som hon upplever som en glimrande storstad, nästan som Manhattan.

Theres Agdler slog omgående fast att hon har lite svårt för Mona, finner henne ytlig och pratig:

"Jag tycker hon klagar lite väl mycket på allt, hon har åkt till staden för att jobba, men det verkar hon ha lessnat på redan efter en dag...".

Mona arbetar som barnflicka hos makarna Britt och Ove, som båda förvärvsarbetar, och Mona är uppenbart osäker på sin roll i en helt ny miljö, vilket Helen Asklund påpekade:

"Hon är i en situation där hon hela tiden måste anpassa sig efter andra, vilket kan göra att man själv försvinner lite grann. "

Cirkeln noterade också att både Mona och Britt är kvinnor som vill ut och bort från traditionella roller och tjäna pengar själva.

Men här såg vi också skillnaderna i deras förhållande till språket - Britt jobbar som sekreterare, medan Mona tycker det är besvärligt redan att skriva jobbansökningar, brev eller ens sin egen dagbok.

Katarina Bromée uppfattar Mona som en auditiv dyslektiker:

"Hon har lätt för att ta till sig kunskap genom att lyssna, men sliter med skrivandet eller i alla fall stavningen".

Snart var vi inne på berättartekniken, men också det faktum att boken uppenbarligen ligger nära Jordahls egen familjehistoria. Det kan kännas problematiskt, menade Helen Asklund.

Diskussionen vindlade sig vidare i snabbt tempo och man kan konstatera att cirkeln hann beta av åtskilliga ämnen - läs oss gärna under fliken "Boksnack" på hemsidan op.se.

Nu tar vi tre veckor på oss för att läsa mittenpartiet till och med sidan 201, som vi livechattar om onsdag 7 maj. Välkommen att följa oss då.

Och missa inte Anneli Jordahl själv, som kommer till Östersunds bibliotek måndag 2 juni kl. 18.30