Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokhandlarbröder ger ut fotobok om Härjedalen

Bokhandlarna Caj och Daniel Källmalm ger ut en fotobok om Härjedalen. Bokens bilder premiärvisades förra veckan på biografen i Sveg i storformat.

– Vi ville visa bilderna i stort format och distansera oss från vår butik, därför valde vi biografen, säger Caj Källmalm, som själv är en stor bioentusiast.

Det är arton år sedan en ny fotobok om Härjedalen gavs ut så Caj och Daniel tyckte att det var dags. Texterna i boken, som heter Vårt Härjedalen, är på både svenska och engelska.

– Vi märker i butiken att det saknas en modern fotobok om Härjedalen. Östersundsförlaget Jengel visade intresse och det var bra för då fick vi press på oss att göra den bra.

Det är första boken för bröderna Källmalm. Båda skriver, så de hade inte tänkt sig att deras första publicering skulle bli en fotobok trots att båda har ett genuint fotointresse sedan unga år. Daniel skriver science fiction och Caj skriver skruvade komedier och ger ut näthårdrockstidningen Hallowed.

Cai och Daniel har bott i Sveg i snart sex år och trivs väldigt bra. Daniel pendlar till jobb i Östersund under veckorna och Caj jobbar i bokhandeln.

– Det är lätt att komma in i samhället och bli accepterad här. Jag har många bekanta och kontakter men få vänner, fast det beror på att jag jobbar hela tiden, säger Caj

Det har varit många strapatser i det härjedalska landskapets olika delar för att få till bokens många magnifika bilder.

– Värst var det i Rogen, berättar Caj. Vi var där i september, det var snö, blåst och minusgrader. Vi hade glömt liggunderlag, tallrikar och bestick hemma. Det gick inte att lägga granris under sovsäcken, för det var dyblött, så vi la sovsäckarna på tältduken. Jag har aldrig varit med om att det har varit så kallt. När vi fotade på Flatruet i minus trettio grader och trettio sekundmeter var det varmare.