Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bolagsfobier i svensk vänsterflygel

Den politiska vänsterflygelns förutsägbarhet i synen på företagare är beklagansvärt. Det finns en föreställning om att två intressen strider mot varandra; att vara godhjärtat och att tjäna pengar. Föreställningen definierar Vänsterpartiets politik. Men är dessvärre allt mer framträdande i både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vänsterflygeln S, V och MP har nu tecknat en överenskommelse om välfärd utan vinstintresse. Under 2016 kommer regeringen lägga fram ett lagförslag.

Konsekvensen av överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är att det riskerar att ta bort en central hävstång för att minska välfärdsgapet.

Svensk välfärd står nämligen inför en rad svåra utmaningar. Vi har en åldrande befolkning som i sig kräver ökad och dyrare vård. Samtidigt minskar intäkterna som en följd av att en mindre del av befolkningen arbetar.

Detta välfärdsgap mellan ökande utgifter och minskande intäkter samtidigt som vi har finansiellt svaga landsting borde ha varit en av valets stora frågor. Hur ska vi möta utvecklingen? Höjda skatter eller ökad självfinansiering ger inte hela svaret. Arbetsmetoderna måste effektiviseras och innovationstakten inom vården öka.

Privat kapital och privata aktörer har varit den främsta källan till innovationer och effektiviseringar i svensk sjukvård. I värsta fall försvinner den viljan helt som en följd av det lagförslag som läggs 2016. I bästa fall får vi se en stor osäkerhet fram till lagförslaget. I slutändan är det den kursiva texten i lagen som blir avgörande.

En liknande reglering skedde i Danmark under början av 2000-talet. Det privata kapitalet fick storstryk av den nya regeringen. I dag är alla mycket försiktiga med att investera i Danmark eftersom riskpåslagen för investeringar är allt för stora.

För att tala klarspråk så litar inte investerare på danska politiker längre. Av detta har Danmark tagit skada. Precis som Sverige är man i hög grad beroende av en ökad effektivisering och innovationstakt inom välfärden. Där har det privata kapitalet slutat agera hävstång i det arbetet.

Det finns ingen anledning att upprätthålla en illusion om kapitalister med messiaskomplex. Privat kapital investeras inte i välfärden med enbart godhjärtade intentioner. Naturligtvis görs dessa investeringar med en förväntad avkastning. Men effekten är god. Vår vård blir bättre och förlängningen mer hållbar.

Avkastningen är därför bara ett problem för den som inte ser hävstångseffekten som kommer av att privat och offentligt samverkar med sina respektive skilda intressen.