Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombhot i centrala Stockholm

Först efter mer än fem timmar gav mannen som förskansat sig i lokaler i Gamla stan i Stockholm upp och kom ut. Stora områden, inklusive Socialdemokraternas och Moderaternas högkvarter spärrades av.

Mannen tog sig in i människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokaler på Stora Nygatan 26 i Gamla stan vid 14.20-tiden på torsdagseftermiddagen. Han uppträdde hotfullt och sade sig ha något explosivt på sig, enligt polisen.

– Vi blev evakuerade från kontoret av polisen. De angav att det fanns en man med ett bombbälte i huset mittemot, säger Emma Wrange, som jobbar i ett hus på Stora Nygatan.

Först på torsdagskvällen, då stora områden i centrala Stockholm varit avspärrade i flera timmar, inledde polisen förhandlingar med mannen. Orsaken till att det tog så lång tid var att ett område runt byggnaden behövde säkras, bland annat stängdes gasen av.

Strax före klockan 20.00 gav mannen upp och kunde gripas.

Vem mannen är kunde polisen inte säga efter gripandet. Det var också oklart varför han gick in just till Civil Rights Defenders. Han har heller inte riktat några hot mot organisationen. I stället har han enligt polisen "uttryckt missnöje med politiska partier", vilket gjorde att Socialdemokraternas och Moderaternas högkvarter på Sveavägen respektive Stora Nygatan 30, alldeles i närheten av lokalen där mannen befann sig, också utrymdes och spärrades av.

Insatsen klassades som en så kallad "särskild händelse", vilket innebär att mycket resurser kunde sättas in. Förutom de stora avspärrningarna fanns bombrobot, polisens förstärkta jeepliknande fordon och nationella insatsstyrkan på plats beredda att göra en inbrytning.

Överlag var stämningen lugn vid avspärrningarna och alldeles utanför dem satt folk kvar på uteserveringar i kvällssolen.