Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondeuppror växer mot Milko

Ett bondeuppror mot Milko växer just nu fram i länet. De kräver satsningar på nya och bättre produkter.
I faggorna lurar hotet om att flera bönder hoppar av om inte Milko agerar.

Det hela började med den kraftiga sänkningen på mjölken med 40 öre litern i höstas.

– Man blev förvånad att det kom så hastigt och lustigt. Jag funderade en hel del på vad som är fel. Jag började reagera som enskild företagare. Mejerierna spelar ut varandra och vi bönder har det ganska allvarligt som det är. Vad har vi för alternativ? säger Daniel Lärkert.

Han har tillsammans med Lars Jensen, Hallviken, och Johannes Karlsson, Österåsen, funderat över Milkos framtid. De menar att det är en svår situation just nu. Som mjölkbonde arbetar de för fyra personer men får betalt för en.

– Tjänar vi på att ha så många mejerier i Sverige och vad kan vi göra? säger Daniel Lärkert.

– Det finns fem mejeriföretag och tre kunder att sälja till. Då blir det ju kunden som bestämmer priset, säger Lars Jensen.

Alla tre är överens att det måste bli färre mejerier och att mjölkpriset är alldeles för lågt.

Någon som de menar vågar ta ut rätt pris är Norrmejerier.

– De har högre avräkningspris och går med plusresultat, säger Daniel Lärkert.

Han och de andra tror att Milko kommer att ha svårt att klara sig i framtiden, de kommer att krossas mellan Norrmejerier och Arla. De tre bönderna tittar därför framåt för att se vad som är bäst för dem som enskilda företag.

– Vi har varit i kontakt med grannar i söder och i norr för att se hur de ser på framtiden, säger Daniel Lärkert.

Men de vill ha in fler i diskussionerna om framtiden. Han och de andra har krävt ut en medlemslista från Milko för att kunna kalla till ett stormöte. De är övertygade om att bönderna i Jämtland har mer att säga än vad som framkommer på Milkos egna möten. Men Milko har satt käppar i hjulen för ett sådant möte. Någon medlemslista får de inte.

– Vi är delägare i Milko och vi har försökt sammankalla ett möte men det har stoppats på ett eller annat sätt, säger Daniel Lärkert.

– Vad är de rädd för? fortsätter han.

Han menar att det omedelbart måste ske något för att förbättra för bönderna och för Milko. Och stormötet är ett sätt att få till en förändring.

– Förändringen måste komma snabbt och vara radikal, säger han.

– Jag tror att många är för feg för att komma, säger Johannes Karlsson.

Mötet hålls på Lunne bygdegård i Brunflo fredagen 13 mars klockan 11.