Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondfångare säljer tjänster som är gratis

Just nu rullar en bondfångarvåg över länet. Offren är äldre personer och de luras att köpa en tjänst som i själva verket är helt gratis.

299 kronor för att slippa telefonförsäljare. Låter inte det som ett erbjudande man skulle vilja nappa på?

Över hela landet har den här tjänsten marknadsörts, just genom telefonförsäljare faktiskt. Men de lovar att de kan vara de sista som ringer och stör.

Till saken hör att det redan finns en tjänst som heter Nix, men den är kostnadsfri.

– De påstår att de tar betalt för att se till att man blir införd i Nixregistret, men det ifrågasätter jag om de kan göra. En Nixregistrering måste ju bekräftas från den telefon det gäller, säger konsumentvägledaren Östen Eriksson.

Han konstaterar att just det här bondfångeriet, det är han som använder uttrycket, letat sig upp genom landet och sedan månadsskiftet juni-juli är det helt tydligt Jämtland som är målet.

Det har visat sig vara i princip omöjligt att reklamera till företaget, för dem som trillat dit.

– Själva företaget är registrerat på Malta och i Sverige representeras de av ett företag som sköter faktureringarna. Det påstås ligga utanför Stockholm men det finns inget företag med det namnet och organisationsnumret, berättar Östen Eriksson.

Normalt brukar telefonskojare vara tuffa och hota med kronofogden. Men Östen Eriksson tror inte att de här kommer att göra det.

– Som det här gått till har de inget riktigt avtal att luta sig emot, inga papper och det har inte heller gjorts en ordentlig inspelning av säljsamtalet. Dessutom finns inga uppgifter om hur man får kontakt med försäljarna, menar Eriksson.

Han konstaterar dock att de som lyckas krafsa fram en adress som verkar ha anknytning till företaget, så skicka ett vanligt brev dit.

– Då har man visat att man gjort vad man kunnat för att kontakta dem. Det kan bli väldigt avgörande om ärendet skulle gå till rättslig prövning.