Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgfreden kan ge sporten ny guldålder

Fredspipa har än en gång rökts mellan trav- och galoppsporten och finansdepartementet. Resultatet är ett nytt avtal över 18 månader som även ska se över totospelets skattesatser. Sporten är initialt nöjda.

Lägre totoskatt på spelet är ett gammalt krav från hästsportens företrädare. Trettiofem procent av totonettot går i dag till Anders Borgs finansdepartement. Det ger staten nästan 1,1 miljarder kronor. Sporten vill slippa undan åtta av dessa procentenheter, men där är departementet fortsatt hårdnackade. Löften om "utredning och översyn" av totoskatten ger ändå vissa öppningar. Bara en procentenhet ner skulle exempelvis ge sporten trettio miljoner på ett bräde. Det är inga småslantar vi talar om.

I ett läge där svensk trav- och galoppsport dras med stora problem, är det ändå viktigt att sport och uppdragsgivare, (staten) kan kommunicera. Samtalsklimatet är nu bättre än på länge. I omgångar förlängdes tidigare avtal bara över kortare perioder. Parterna talade förbi varandra.

I onsdags nåddes äntligen en längre överenskommelse. Det är en uppföljning av ett tillfälligt avtal från i december där ATG tillåts utveckla fler och nyare spelformer. Monopolsituationen med tung och svårhanterlig byråkrati var då bruten.

Nu verifieras decemberavtalet. Aktiebolaget Trav och Galopp ges samma rättigheter till förnyad produktportfölj som konkurrenten Svenska Spel. Borgfred råder. Nu ges nya förutsättningar 18 månader framåt.

Utifrån avtalets innehåll talar Aktiebolaget Trav och Galopp om potentiella intäktsmöjligheter runt en halv miljard per år, efter totoskattavdrag.

Stämmer de siffrorna kan travet snart gå en ny guldålder till mötes. Bäst är ändå att inte jubla i förtid. Låt oss först se att de nya produkterna verkligen attraherar marknaden.

Speciellt i dag då branschen är satt på svältkur efter två års kraftig spelnedgång, finns anledning att verkligen genomföra stålbadet och först därifrån blicka framåt. Redan antagna besparingar handlar om 50-100 miljoner bara för innevarande år.

Nya spelformer tar också tid att utveckla, marknadsföra och plantera in hos totospelarna. Men visst måste det ses som trav- och galoppsportens stora chans till renässans om nya avtalet verkligen kan omsättas i högre omsättning och därmed en samlad större kaka. Det gynnar i så fall samtliga 30 000 människor som jobbar i branschen inklusive staten vars skatteintäkter i så fall även säkerställs.