Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... Borgs fataliteter, del 2

Även om svenskt lantbruk varit konstant sett över axeln har det ändå varit tabubelagt för politiker på högnivå att dödförklara lantbruket. Statsministern snuddade vid det tabut i Davos i fjol med sin smått pinsamma kommentar att "we used to have people in the farmers, the countryside hundred and fifty years ago." Den förre näringsministern Leif Pagrotsky lär ha beskrivit lantbruket som "en gammal näring under avveckling."

Men finansminister Anders Borg släppte på spärren när han i torsdags framförde sitt tvivel på att lantbruket kan överleva som industri: "Vi måste höja förädlingsgraden och satsa mer på lokalt och närproducerat" löd hans recept för en framtida modernäring.

En del poäng kan Borg påräkna i och med det faktum att han inte hymlar. Som Jens Holm (V) och Gustav Fridolin (MP) gör när de nu högljutt försvarar en näring som de till vardags försöker strypa med särregler kring miljö och djurskydd.

Men varför är Centern så tyst?

Fredrick Federley har kommit ut som bondekramare och kallat Borgs besked för "en käftsmäll" åt hårt pressade bönder. Och den oförtrutlige östgöten Staffan Danielsson hävdar att finansministern uttryckt sig "mycket slarvigt och illa." I övrigt är det tyst på högre C-nivåer.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har av Borg betecknats som en "utomordentligt bra lantbruksminister." Så bra, kan man tillägga, att de båda jagar tillsammans och har gått kurs på Jägareförbundets Öster- Malma.

En intern rollfördelning kan visst vara en tillgång för ett parti. Men nog förtjänar Staffan Danielsson – som utsattes för partiordföranden Annie Lööfs ohöljda ilska på C-stämman i höstas - uppbackning från andra partitoppar när han drar i fält för den grupp företagare som trots allt fortfarande är partiets kärna.

Finansminister Anders Borg (M).