Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgvattnet ska bli Tomtens land

Jultomten bor hellre i Borgvattnet än i Rovaniemi.
Och 20–21 december kan man minsann besöka honom där i hans skogskoja.
Det berättar Belinda Olofsson och Sandra van Munster som bjuder in till ett äkta julfirande i Borgvattnet.

De går nämligen i täten för ett helt nytt arrangemang i byn. Under den aktuella helgen kommer det att bli marknad på festplatsen Eriksberg för både stora och små barn. Både Belinda och Sandra är relativt nyinflyttade och insåg snabbt vilken potential som finns i byn, och nu vill de alltså smyglansera Borgvattnet som Jultomtens hemvist. De inser naturligtvis att de har hård konkurrens med finska Rovaniemi och Mora, som båda marknadsför sig som Tomteland, men de är övertygade om att Borgvattnet har bättre förutsättningar på sikt, åtminstone under vintern.

– Jag har bott på många ställen i världen, senast i Sydney, och ingenstans är det så magiskt som i Borgvattnet. Förra året hade vi exempelvis vänner från Australien här, och efter att ha besökt både tomtestaden Rovaniemi och åkt skidor i Åre så tyckte alla barnen att det bästa med resan var julfirandet med tomte i Borgvattnet. Så småningom fick jag och Sandra idén att ordna en marknad med Jultomten i centrum, berättar Belinda Olofsson som bor ett stenkast från affären med sina två barn.

Sandra van Munster driver affären tillsammans med maken Edward, och tycker att det ska hända mer saker i byn.

– Vi har så mycket mer än spökprästgården att erbjuda här, men folk vet inte om det. Om vi börjar med en marknad i liten skala så kanske det kan växa till någonting större, säger hon.

– Om vi får det här att fungera så vet jag många människor i Australien som gärna skulle betala pengar för att komma hit och fira en riktigt "white-christmas", i kombination med exempelvis en skidsemester i Åre. Det är dessutom mycket mer snö här och mysigare än i Rovaniemi, garanterar Belinda Olofsson.

Några av programpunkterna under 20–21 december är:

* Utflykt till Tomten i skogen, med antingen häst och släde eller på skoterkälke.

* Kaffe och matservering.

* Inomhusmarknad.

* Julgransförsäljning på rot, där besökarna får åka ut i skogen och välja ut en egen gran.

– Hela byn hjälper till eftersom alla vill att Borgvattnet byggs upp igen. Mitt hjärta är fast här, och det känns fantastiskt att kunna flytta hit till min gamla släktgård, där jag tillbringade många somrar som barn. Nu vill jag visa upp Borgvattnet för världen, säger Belinda och skrattar.