Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgvattnets skola ett steg närmare nedläggning

I går kom Borgvattnets skola ett steg närmare nedläggning när årets budget för Ragunda kommun klubbades igenom i kommunstyrelsen. Kommunalrådet Elisabet Yngström (S) var emot.

Annons

Inför gårdagens sammanträde i kommunstyrelsen fanns förslag som minskar Ragundas utgifter med 6 miljoner kronor i år. Bland annat innebar förslaget 23 färre tjänster i kommunen och nedläggning av Borgvattnets skola.

besparing skulle det ändå fattas 3 miljoner kronor i 2009 års budget.

I förra veckan kom nya befolkningssiffror som visar att Ragunda förlorar ytterligare 3 miljoner kronor i skatteintäkter. Så gårdagens beslut gör att det krävs ytterligare indragningar för 6 miljoner kronor om kommunen ska gå med plus minus noll.

kommunstyrelserna var i går eniga kring de föreslagna besparingarna med undantag för nedläggningen av Borgvattnets skola. Allians för Ragunda (de borgerliga förutom C) ville skona skolan.

– De reserverade sig liksom Elisabet Yngström som en gång hade gett vallöfte om att rädda skolan, säger kommundirektör Anders Andersson.

Skolan har i dag sju barn och de kommer att få åka fem mil till Stugun där de redan i dag finns en dag i veckan.

Kommunstyrelsen beslutade också att behålla dagbarnvårdare i Borgvattnet.

Budgeten för 2009 har blivit försenad på grund av den politiska turbulens som rått under jul och årsskiftet. Men i går var alltså alla eniga att såväl besparingar som satsningar.

jobbar 75 procent i alla skolor får en heltidstjänst och en kultur- och fritidshandläggare anställs på kommunen för att stötta ideella föreningar. Dessutom anställs en hemterapeut.

– Det är ingen supernanny utan en terapeut till familjer som har behov av stöd i hemmet för att man ska slippa placera barn på institution, förklarar Anders Andersson.