Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja julspara redan nu

Sms-lån, besvikna barn och en känsla av otillräcklighet. Julen blir inte alltid som man tänkt sig. Men för den som börjar i god tid kan risken för både snabba lån och stress minimeras. (TT)

Annons

Hösten har knappt anlänt till landets södra delar och få är nog svenskarna som redan nu går i juletankar. Men det kan finnas anledning att tänka om.

– Om man vet med sig att det blir svårt att få lönen att räcka, så är det bra om man sätter av pengar redan nu, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det kan även vara en god idé att köpa en och annan julklapp, men tänk på att bytesrätten inte gäller ända fram till jul.

När sedan dopparedagen närmar sig, bortåt november, är det dags att skriva en budget.

– Gör en lista på vad du tänkt dig att köpa och försök uppskatta vad det kostar. Sedan får man titta på sin ekonomi och eventuellt börja stryka ur den listan.

Det kan också vara bra att prata med familjen, inte minst barnen, för att undvika besvikelser på julafton.

– Om man ska köpa julklappar efter önskelistor få man poängtera att det här är någonting man önskar sig, att man inte kan få allt som står där.

Och glöm inte vad julen handlar om.

– Tänk tillbaka på föregående jul och fundera på vad det var som man uppskattade mest. Var det högar med paket, eller var det någonting annat.