Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja reformeringen av LAS

Sveriges små och medelstora företag vill växa. Regler som rör anställning och uppsägning upplevs alltjämt som ett av de största hindren. Nu är det dags att reformera Lagen om anställningsskydd, LAS.

De små och medelstora företagen utgör i dagsläget 99,9 procent av landets totala antal företag.

Dessa står för omkring 60 procent av total omsättning och antalet anställda inom det privata näringslivet i Sverige. Återstående 0,1 procent, vilket är cirka 1000 storföretag står för resterande 40 procent.

Vikten av småföretagen för svensk ekonomi ökar då storföretagen framförallt växer på expansiva marknader utanför landets gränser. I förra veckan släpptes Tillväxtverkets rapport "Företagens villkor och verklighet".

Rapporten är omfattade och bygger på svar från cirka 19000 små och medelstora företag. I rapporten framgår tydligt att företagen uppskattat regeringens arbete med att minska regelbördan.

Men lagar och regler upplevs fortfarande som ett av de största hindren för fortsatt tillväxt. Inte helt oväntat är det regler som rör anställning och uppsägning som tydligast pekas ut.

Något som även internationella studier lyfter fram som ett svenskt problemområde.

Rapporten visar att många småföretag har en stor vilja att växa. Möjligheterna för det ökar självklart om systemet jobbar med dem. Därför vore det värdefullt att fortsatta insatser riktades mot de områden där företagarna faktiskt känner av störst motstånd.

En genomgripande översyn av LAS skulle då vara en bra start. LAS skapar i dagsläget en stel och exkluderande arbetsmarknad. Den gör det riskfyllt att anställa och svårt att behålla nyckelpersoner i dåliga tider.

Lagen är föråldrad och behöver moderniseras. Nya turordningsprinciper som bygger på kompetens och inte anställningsår borde vara det enda rimliga.

Socialdemokraterna med Håkan Juholt i spetsen vill däremot gå i absolut motsatt riktning. Genom sitt förslag om lagstiftning om rätt till heltid skulle klockan vridas tillbaka flera årtionden.

Man kan självfallet ha massor av åsikter på det kloka i detta förslag. Men en sak är säker iallafall. Sveriges småföretag skulle definitivt inte bli mer frestade att öka sina personalstyrkor, snarare tvärtom.

Svensk ekonomi är mycket beroende av Sveriges små och medelstora företag. Deras upplevda verklighet behöver tas på allvar.

En reformering av LAS skulle vara ett steg i rätt riktning att fortsätta riva hinder för tillväxt och jobb.

Bäst är om arbetsmarknadens parter nu löser frågan på frivillig basis. Går inte det, behövs politiska beslut. Centern och Folkpartiet är redo. Nu är det hög tid att även Moderaterna ändrar sin inställning i frågan.