Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Började bygga vindkraftpark utan tillstånd

Vindkraftbolaget Statkraft SCA Vind II har nu överklagat beslutet om en sanktionsavgift på drygt 834 000 kronor som bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun fattat med anledning av att arbetet med vindkraftsparken i Ögonfägnaden påbörjats utan tillstånd.

I överklagandet till länsstyrelsen medger visserligen bolaget att arbetena med fundamenten för vindkraftverken påbörjats trots att samråd inte hållits och utan att startbesked lämnats, men yrkar samtidigt att länsstyrelsen ska upphäva beslutet om sanktionsavgiften.

Bolaget anser nämligen att bygg- och miljönämndens beslut om straffavgiften saknar laglig grund.

Man motiverar detta med att de nya sanktionsbestämmelserna i plan- och byggförordningen trädde i kraft först efter det att anmälan lämnats till nämnden och åtgärder i enlighet med anmälan påbörjats.

Enligt bolagets egna uppgifter påbörjades de aktuella arbetena slutet av maj 2013.

Man medger alltså att byggstarten skett utan att kommunen lämnat startbesked, men betonar också att ett sådant agerande inte varit straffbart innan 1 juli 2013 då de nya sanktionsbestämmelserna trädde i kraft.

Man anser därför att den beslutade sanktionsavgiften inte kan bli aktuell i det här fallet.

Det var 18 mars i år som bygg- och miljönämnden i Ragunda fattade sitt nu överklagade beslut.